Verden

Frankrike i sorg

Folkefesten ble til et blodbad. Nok en gang rystes Frankrike av terror.

– Frankrike ble rammet på sin nasjonaldag, selve symbolet på frihet, sa en preget president, François Hollande, i en direktesendt TV-tale i går morges.

Noen få timer tidligere, torsdag klokken 22.30, hadde over hundre mennesker bevisst blitt meiet ned av en lastebil på Promenade des Anglais i Nice. Her var tusenvis samlet for å feire Frankrikes nasjonaldag og se på fyrverkeriet.

Den 19 tonn tunge lastebilen kjørte to kilometer nedover den populære strandpromenaden før ferden var slutt. Tilbake lå leketøy, barnevogner og minst 84 døde mennesker. Minst ti av dem er barn, ifølge franske myndigheter.

Mange av ofrene var turister, blant annet fra USA, Ukraina, Sveits og Tyskland. Flere dansker og svensker var også savnet da denne avisen gikk i trykken. Over 200 såret, og tilstanden i går kveld var kritisk for 52 av dem.

Fransk-tunisier

Franske påtalemyndigheter bekreftet at gjerningsmannen er Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, en 31 år gammel fransk-tunisier bosatt i Nice. Han ble skutt og drept av politiet etter angrepet. Til AFP beskriver naboer i arbeiderklassestrøket Abattoir mannen som en einstøing uten synlig religiøs tilknytning. Lahouaiej-Bouhlel skal ikke ha vært i etterretningstjenestens søkelys.

Foreløpig har ingen gruppe eller organisasjon påtatt seg ansvaret for terrorangrepet.

– Før vi vet hvem som står bak, er det vanskelig å snakke om tiltak og hva som virker. Dagen i dag må først og fremst gå til å fordømme handlingen og å sende tanker til ofrene og deres familier, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB i går.

Frankrike har erklært tre dagers landesorg etter angrepet.

Unntakstilstanden som ble innført etter terrorangrepet i Paris i fjor, forlenges med tre måneder og grensekontrollen skjerpes. Hærens og politiets reservestyrker er dessuten mobilisert, ifølge president Hollande.

Den franske ambassadøren til Norge, Jean-François Dobelle, sier til NTB at Frankrike vil reagere på angrepet i Nice med å slå ned på IS verden over.

– Vi vil fortsette å kjempe hardere mot dem, også i Irak og Syria.

Internasjonal støtte

Politiske ledere verden over har fordømt angrepet. I går holdt FNs sikkerhetsråd ett minutts stillhet for ofrene, og USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov tok en pause i Syria-forhandlingene i Moskva for å kondolere ved den franske ambassaden i byen. EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, kalte angrepet «feigt og barbarisk». Kong Harald har også vist støtte.

– Nok en gang minner en tragedie som har rammet Frankrike oss om viktigheten av å verne om våre sentrale demokratiske verdier, verdier som nettopp ble feiret den 14. juli, skriver han i et kondolansebrev oversendt François Hollande i går.

Utenriksdepartementet hadde i går kveld fortsatt ingen indikasjoner på at nordmenn er drept eller såret i Nice.

Mer fra Dagsavisen