Alle vil snakke med redaktør Stéphane Charbonnier, som kaller seg Charb, etter at han på ny har trykket Muhammed-karikaturer i det satiriske magasinet Charlie Hebdo. FOTO: MICHEL EULER/NTB SCANPIX

Frankrike i alarmberedskap

Frankrike ruster seg mot ny runde med protester etter at et fransk magasin trykker Muhammed-karikaturer.

Forrige gang det franske satiremagasinet Charlie Hebdo trykket tegninger av islams profet Muhammed ble redaksjonslokalene like etter ødelagt av en brannbombe. Nå forbereder franske myndigheter seg på store protester etter at magasinet på nytt trykker satiriske Muhammed-tegninger.

Sikkerhetstiltak ble umiddelbart satt i verk utenfor magasinets redaksjonslokaler i Paris. Sett i lys av den siste tidas voldsomme protester mot den amerikanske amatørvideoen «The Innocence of Muslims», frykter franske myndigheter også protester i andre land.

I morgen skal derfor både ambassader og franske skoler i 20 land holdes stengt av sikkerhetsgrunner. Demonstrasjoner arrangeres ofte etter fredagsbønnen i muslimske land.

 

Naken

Forsiden på magasinet som kom på gatene i Frankrike i går viser en muslim i rullestol som kjøres av en ortodoks jøde under tittelen «Intouchables 2» («De som ikke må røres 2»). I en taleboble står det «Ikke gjør narr av oss». Tittelen er en henvisning til en kjent fransk film «Intouchables» som kom i fjor. Inni magasinet er det flere tegninger, enkelte av dem viser Muhammed naken.

- Jeg har selvfølgelig gitt instruksjoner slik at sikkerhetstiltak iverksettes i alle land hvor trykkingen kan føre til problemer, sier utenriksminister Laurent Fabius.

Franske myndigheter oppfordrer alle franske i muslimske land om å ta forholdsregler, unngå folkemasser og det de kaller «sensitive bygninger» som religiøse områder eller andre steder som kan representere Vesten.

Frankrike har Europas største muslimske befolkning og publiseringen vekker harme både blant dem og den ikke-muslimske befolkningen.

- Dette er en respektløs, hatefull, bortkastet og dum provokasjon, sier Dalil Boubakeur, religiøs leder ved en av Frankrikes største moskeer, Den store Paris-moskeen, til nyhetsbyrået Associated Press.

 

Debatt om ytringsfrihet

Publiseringen av tegningene kommer rett etter at den omstridte Muhammed-filmen har ført til voldelige og dødelige protester i en rekke muslimske land. Tirsdag ble 14 mennesker drept i Afghanistan i det opprørsgruppen Hezb-e Islami hevder var en hevnaksjon mot filmen.

Den franske regjeringen forsvarer Charlie Hebdos rett til å publisere tegningene, men understreker samtidig at ytringsfriheten bør brukes med ansvarsfullhet og respekt og skal ha oppfordret bladet til å la være å trykke tegningene nå. Saken har ført til debatt i Frankrike om grensene for ytringsfriheten.

- Sett i lys av situasjonen der denne absurde videoen har skapt sterke følelser i mange muslimske land, er det da rimelig eller intelligent å helle olje på ilden. Svaret er nei, sier utenriksminister Fabius i et intervju med den franske radiokanalen Info.

Det er ikke første gang Charlie Hebdo provoserer. Magasinet har publisert en rekke tegninger av Muhammed tidligere, blant annet de samme karikaturene som danske Jyllands-Posten fikk massiv kritikk for. Magasinets nettside lå i går nede.

Bladets redaktør Stéphane Charbonnier forsvarer tegningene i ytringsfrihetens navn.

- Vi trykker tegninger av alt og alle hver uke, men det er bare når det handler om profeten at det kalles en provokasjon, sier han.