Verden

Frankrike advarer om nye terrorangrep

Terrorangrepene i Paris ble organisert i Syria, hevder Frankrikes statsminister Manuel Valls.

– Angrepene ble planlagt og organisert i Syria, sier Valls i et intervju med RTL og ber sine landsmenn om å forberede seg på flere terroraksjoner.

– Vi vet at det er forberedt operasjoner og at det fortsatt forberedes operasjoner, ikke bare mot Frankrike, men også mot andre europeiske land, sier Valls.

– Denne generasjonen vil måtte leve lenge med denne trusselen fra terrorister. Vi må leve, og vi må leve helt og fullt, men under denne trusselen, sier den franske statsministeren.

150 aksjoner

Ifølge Valls har myndighetene gjennomført 150 ulike aksjoner natt til mandag. Fransk politi beslagla en stor mengde våpen, blant annet kalasjnikov-geværer og pistoler i Lyon. Fem personer ble pågrepet. Det ble gjennomført 13 aksjoner i byen, og politiet beslagla også skuddsikre vester og en rakettkaster, ifølge Lyon-politiet.

De fleste aksjonene omtales som forebyggende, og ikke som direkte tilknyttet terrorangrepene mot Paris fredag.

– Vi benytter handlingsrommet som unntakstilstanden gir oss, og avhører folk som er del av radikale jihadistmiljøer, samt alle som fremmer hat mot landet vårt, sa Valls til radiokanalen RTL mandag morgen.

Fransk etterretning har siden i sommer hindret flere angrep, opplyser statsministeren.

LES OGSÅ: Dramatisk skifte fra IS

Flere identifisert

Ifølge den franske påtalemyndigheten er nå ytterligere to gjerningsmenn identifisert etter terrorangrepene i Paris.

En av de to, som går under navnet Ahmad Al Mohammad, er muligens fra Syria, opplyser statsadvokat François Molins. Den andre er den 28 år gamle franskmannen Samy Amimour.

Mohammads fingeravtrykk ble registrert i Hellas i oktober, ifølge Molins. Statsadvokaten understreker at det ikke er sikkert at det syriske passet som mannen brukte da han registrerte seg, var ekte. Ifølge Reuters deltok Mohammad i angrepet mot Stade de France.

Amimour sprengte seg selv i luften i konsertlokalet Bataclan, og ifølge BFM identifiserte politiet ham etter å ha funnet hans avrevne finger. 28-åringen er tidligere tiltalt for tilknytning til terrorister, skal ha forsøkt å reise til Jemen i 2012, og ble internasjonalt etterlyst i 2013, ifølge Molins.

Amimour er født i Paris-forstaden Bobingy, ifølge iTele. Ifølge BFM bor familien hans nå i nabokommunen Drancy, der politiet aksjonerte natt til mandag.

Fra før er tre andre selvmordsbombere identifisert etter terrorangrepene fredag. Det dreier seg om 31 år gamle Brahim Abdeslam, som sprengte seg selv i luften utenfor et utested i Paris, en ikke navngitt 20-åring som angrep Stade de France, og 29 år gamle Omar Ismali Mostefai, som angrep Bataclan.

I tillegg har politiet navngitt den antatte gjerningsmannen Abdeslam Salah, som skal ha kommet seg unna etter angrepene. Han antas å være Abdeslams bror.

Bombet mål i Raqqa

Ti franske kampfly bombet søndag kveld også flere mål Raqqa i Syria søndag, og ifølge en syrisk eksilgruppe ble ett av våpenlagrene og en av treningsleirene til Den islamske staten (IS) rammet. Det er imidlertid ikke meldt om drepte etter flyangrepene.

– Vi er i krig, og siden vi er i krig vil vi handle, gå til angrep og vinne, sier Valls.

LES OGSÅ: Frankrike angriper i Syria – Storbritannia rasler med sablene

Kampen må føres i Irak

Han understreker imidlertid at kampen mot IS først og fremst må føres i Irak, der opprørsgruppa hadde sitt utspring.

– Det er først og fremst i Irak og ikke i Syria framtida står på spill, sier Valls til RTL.

Franske soldater kjemper nå side ved side med irakiske regjeringsstyrker mot IS, mens franske Mirage- og Rafale-kampfly gjennomførte det første angrepet mot IS-mål i Syria 27. september.

IS har tatt på seg ansvaret for terrorangrepene som kostet 129 mennesker livet i Paris fredag kveld.

– Så lenge dere fortsetter bombingen, vil dere ikke leve i fred, het det i en kunngjøring fra IS. (NTB)

Mer fra Dagsavisen