Verden

Fra seier til seier for Obama

Fra klimaavtale, til innvandring og Cuba-åpning: Barack Obama avslutter 2014 med en lang liste triumfer.

Ved mellomvalget i november så det mørkt ut for USAs president Barack Obama. Hans egne partifeller gjorde sitt beste for å distansere seg fra ham, en av dem ville ikke engang si om hun hadde stemt på Obama i 2012. Demokratene gikk på et stortap i Kongressvalget, og mistet flertallet i Senatet. Barack Obama fikk mye av skylden.

Men tapet ser ut til å ha gitt USAs president en ny giv. Siden november har han gjennomført en rekke større og mindre endringer, fra å innsette et rekordhøyt antall dommere, til nye lover om luftforurensing.

 

Store endringer

De viktigste resultatene merkes også utenfor USAs landegrenser. På kort tid har Obama:

* Inngått en omfattende klimaavtale med Kina, som for første gang gikk med på å kutte i klimagassutslippene.

* Signert en for mange etterlengtet innvandringsreform, som vil gi rundt fem millioner udokumenterte innvandrer rett til ikke å bli deportert.

* Avsluttet den 54 år lange boikotten av Cuba.

 

Latinamerikansk glede

Samtidig er implementeringen av Barack Obamas omfattende helsereform i full gang. Etter en teknisk trøblete start i fjor, har nå nesten 2,5 millioner amerikanere skaffet seg helseforsikring gjennom statlige nettsider. Samtidig vokser den amerikanske økonomien langt raskere enn de fleste andre vestlige land. Arbeidsledigheten på 5,8 prosent er nå den laveste siden den økonomiske krisen i 2008,

Den overraskende snuoperasjonen når det gjelder Cuba har gitt massivt skryt til Obama fra tidligere skeptiske latinamerikanske ledere. Selv Venezuelas president, Nicolás Maduro, snakker varmt om USAs president, og kaller åpningen «en modig og nødvendig handling, og kanskje den viktigste i hele hans presidentskap». Brasils president, Dilma Rousseff, sier hun aldri hadde trodd hun ville se denne dagen komme.

Obamas effektive måned har fått oppmerksomhet blant USAs kommentatorkorps, der mange mener han nå jobber hardt for å sikre seg et godt ettermæle. Mike McCurry, tidligere pressesekretær for Bill Clinton, tror imidlertid det stygge tapet i mellomvalget har gitt Obama ny energi, og at den konkurranseorienterte presidenten har lite å tape på en så offensiv politikk.

 

Kan endres

Det største problemet med Obamas lange liste, er at han har brukt såkalte presidentdekreter i stor stil, og at han dermed ikke har hatt støtte i Kongressen. Dermed kan USAs neste president i teorien tilbakekalle både innvandringsreformen og Cuba-åpningen.

Samtidig er deler av Obamas største politiske prestisjeprosjekt, helsereformen, under behandling i USAs høyesterett. Hvis retten finner den som grunnlovsstridig, kan det ødelegge store deler av reformen, som er i full gang med å bli implementert.

På årets siste pressekonferanse framsto USAs president som selvsikker, nesten sprudlende.

Han lovte tiltak mot Nord-Korea, og i en symbolsk gest svarte han bare på spørsmål fra kvinnelige journalister.

- Jeg har mer energi. Jeg ser fram til mulighetene som kommer de neste par årene, sa Obama, før den årlige juleferien på Hawaii.

Mer fra Dagsavisen