Innenriks

Fra playboy til 
presidentkandidat

INN FRA HØYRE: Høyre-sidens Aecio Neves tok alle på senga valgnatta. 
Nå kjemper han mot Dilma Rousseff for å bli Brasils neste president.

PROFILEN

Hvem: Aecio Neves (54)

Hva: Havnet på en overraskende andreplass i presidentvalget i Brasil søndag. Nå kjemper han og president Dilma Rousseff om seieren 26. oktober.

RIO DE JANEIRO/NEW YORK (Dagsavisen): Helgens store valgvinner i Brasil var ikke sittende president, Dilma Rousseff, selv om hun klart vant første runde i presidentvalget. Vinneren heter Aecio Neves, som til alles overraskelse raste oppover på meningsmålingene den siste uka, og sikret seg den viktige andreplassen. Nå møtes Neves og Rousseff til en tradisjonell kamp mellom Brasils høyre og venstre til valget 26. oktober.

Bestefars fotspor

Som presidentkandidat følger Aecio Neves i sin bestefars fotspor. Tancredo Neves vant presidentvalget i 1985 for samme parti, det tradisjonelle høyrepartiet PSDB, men døde før han ble innsatt som president. Familien holdt seg til politikken og partiet.

Aecio Neves var bare 27 år da han ble valgt til representant i underhuset i Brasils nasjonalforsamling, og 42 år da han ble guvernør i delstaten Mina Gerais, Brasils nest mest folkerike delstat. I løpet av sine sju år som guvernør i Mina Gerais gjorde han delstaten til en av Brasils mest næringslivsvennlige. Han kuttet offentlige utgifter, bedret utdannings- og helsetilbudet, samtidig som han innførte Brasils laveste lønn til lærere og leger.

Men for å nå til topps i partiet, har Aecio Neves måtte endre profil, fra playboy til seriøs politiker.

Hamskiftet

54 år gamle Neves slet lenge med imaget som festløve og skjørtejeger, og er blitt anklaget, men aldri funnet skyldig, i både narkotikamisbruk og korrupsjon. Tidligere ble Neves stadig sett på kjendisfester i Rio de Janeiro med vakre modeller ved sin side. Han endte opp med å gifte seg med en av dem, 34 år gamle Leticia Weber, og har siden klart å endre profil. Tidligere i år fikk paret tvillinger, og dåpen ble nylig kringkastet Brasil rundt. I Neves‘ politiske reklamer framstår han som en ansvarlig familiemann, som skal redde både Brasils økonomi og familieverdier.

Innspurten

En liten uke før valget lå Aecio Neves på tredjeplass, langt etter miljøaktivisten Marina Silva fra sosialistpartiet PSB. Det lå lenge an til å bli en kamp mellom Dilma Rousseffs venstre og Marina Silvas sentrum-venstre, så langt slike merkelapper fungerer i et komplekst brasiliansk politisk system. Men den siste uka suste Aecio Neves inn og opp fra høyre.

Over 70 prosent av brasilianske velgere sier de vil endre det politiske systemet i landet. Men til slutt gjorde flertallet som de pleier og stemte på de to store partiene.

«Brasilianerne protesterer som aldri før. Og de stemmer som alltid før», sukket en spansk journalist valgnatta i Rio de Janeiro. Aecio Neves representerer den tradisjonelle politiske eliten i Brasil, men nyter godt av manges frustrasjon mot det regjerende arbeiderpartiet PT, som har sittet hele 12 år ved makten. Aecio - brasilianere liker å bruke fornavnene til landets presidentkandidater - er populær blant eliten, men er nødt til å overbevise landets fattige for å vinne flertallet. Sittende president Dilma Rousseff er fortsatt svært populær blant Brasils fattige, og Aecio Neves var motstanderen hun ønsket seg. Mye tyder på at Dilma Rousseff vinner siste runde 26. oktober. Med mindre Aecio Neves overrasker alle igjen.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen