Verden

Fra Merkozy til Frangela

Tyskland og Frankrike har vært EUs superpar, men tyskerne er nå bekymret for forholdet.

BERLIN (Dagsavisen): François Hollande rakk så vidt å bli tatt i ed som Frankrikes nye president i Paris, før et dramatisk lynnedslag forsinket besøket til den konservative statsministeren Angela Merkel i Tyskland. Men verken øsende regn eller flerrende lyn satte en stopper for Hollandes besøk til sin viktigste EU-kollega. Hollands fly måtte gjøre vendereis, men tilbake i Paris gikk presidenten rett over i et annet fly som tok av med retning den tyske hovedstaden. Der venter krevende samtaler om den økonomiske krisen i Europa.

Første møte

Både i Paris og Berlin var det knyttet stor spenning til Hollande og Merkels aller første møte.

- Nyvalgte tyske og franske statssjefer gjør alltid det første statsbesøket til nabolandet, men dette møtet er historisk og derfor også ekstra spennende siden de to aldri før har truffet hverandre, forklarer forsker Ronja Kempin, en av Tysklands fremste eksperter på forholdet mellom Frankrike og Tyskland.

Som eurosonens største og mektigste har duoen Angela Merkel og Nicolas Sarkozy de siste årene lagt kursen for de andre EU-landene i den økonomiske krisen. Forholdet har vært så tett at de fikk kjælenavnet «Merkozy» - Sarkozy gjorde det Merkel bestemte.

Det nå alle spør seg om er om samarbeidet med sosialisten François Hollande vil gli like velsmurt.

Vekst eller sparing

- Våre standpunkter kommer ennå ikke overens, sa François Hollande til journalister i helgen.

Konflikten handler om Europas krisepolitikk. Er det fortsatt den strenge tyske sparekursen som er veien å gå eller er det nettopp offentlige kutt og innstramminger som fører de søreuropeiske landene lenger inn i krisen? Hollande vil reforhandle den såkalte finanspakten som EU-landene ble enige om tidligere i vår. Pakten pålegger EU-medlemmene strengere budsjettdisiplin for å redusere underskudd og gjeld, men Hollande mener Europa allerede sparer seg til konkurs og vil endre avtalen så den fokuserer mer på vekst.

Merkel alene

I Tyskland frykter man at Merkel blir stående alene igjen for fortsatt sparing i EU. Ronja Kempin tror Hollande vil holde på den harde linja fram til det franske parlamentsvalget avsluttes 17. juni. Den ferske franske presidenten er avhengig av flertall i parlamentet for at maktskiftet i Frankrike også skal bli et politikkskifte.

- Hollande vil stå hardt på sitt syn noen uker til. Den ekte Hollande tror og håper jeg vi får se etter parlamentsvalget, sier Kempin til Dagsavisen.

Tror på Frangela

Ronja Kempin tror «Frangela» kan bli en like god duo som «Merkozy».

- De er begge konsensusorienterte politikere som ikke tar forhastede beslutninger. Jeg tror det er bra for Europa at man nå forsøker å møte krisen på en ny måte. Det handler ikke om hvem av dem som til slutt får bestemme, Europas sjanse ligger i å finne et fransk-tysk kompromiss, sier Kempin til Dagsavisen.

Hvordan de to håndterer den pågående og stadig mer akutte politiske krisen i Hellas vil gi en pekepinn.

- Et langt viktigere spørs-mål enn diskusjonen om sparing eller vekst akkurat nå er hva som skjer med Hellas. Her endrer situasjonen seg omtrent hver time og det finnes knapt med tid, sier hun.

På grunn av lynnedslaget ble pressekonferansen med Hollande og Merkel holdt etter at Dagsavisen gikk i trykken.

iselin.mollerdagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen