Verden

Fra fest til forhandlinger

TYSKLAND: Hverdagen er raskt tilbake for Tysklands valgvinner. Angela Merkel trenger alle gode forhandlingskort når hun skal legge en vanskelig koalisjonskabal.

BERLIN: «Triumf.» Overskriftene over Merkels bilde i tyske aviset levner mandag liten tvil om hvem som er valgets store vinner.

– Tyskland er blitt Angela Merkel-land, kommenterer Der Spiegel.

Den konservative alliansen til Merkel fikk til sammen 41,5 prosent oppslutning viste resultatet da stemmene fra alle distrikter var talt opp. Resultatet er det beste for kristeligdemokratene på om lag 20 år og en fremgang på 8 prosentpoeng fra forrige valg.

FDP ute

Resultatet gir CDU/CSU-alliansen 296 av 598 representanter i Forbundsdagen, fire under flertall.

Men Merkels koalisjonspartner Fridemokratene (FDP) gjorde et katastrofalt dårlig valg og endte under sperregrensen med en oppslutning på 4,8 prosent. Sperregrensen er 5 prosent i Tyskland. Det er første gang på over femti år at FDP ikke får en representant i Forbundsdagen.

Sosialdemokratene SPD fikk 25,7 prosent av stemmene. Venstrepartiet fikk 8,6 prosent og De grønne 8,4.

Det euroskeptiske nye partiet AfD havnet i liket med FDP like under sperregrensen med sine 4,7 prosent.

– Fantastisk

– Det er et fantastisk resultat, erklærte Merkel da prognosene viste en oppslutning på over 40 prosent søndag kveld.

Men superresultatet til tross, Merkel får altså ikke flertall alene.

Dermed er ikke Erna Solberg lenger alene om å ha kompliserte koalisjonsforhandlinger på planen fremover. Det kan ta uker for Merkel å på plass en flertallsregjering.

Død koalisjon

Dagens tyske koalisjon er uansett død etter at regjeringspartneren i liberaldemokratene FDP røk ut av Forbundsdagen.

De fleste ekspertene ser nå for seg en såkalt storkoalisjon med Merkels konservative CDU/CSU og rivalene i sosialdemokratiske SPD. Det er et samarbeid 52 prosent av tyskerne sier de foretrekker.

Merkel ledet en slik regjering etter valget i 2005, og partiene ligger ikke så langt fra hverandre i blant annet Europa-politikken. Men de er slett ikke enige om skattepolitikken.

Høy pris

For Merkel er det avgjørende med et forpliktende samarbeid så hun ikke står uten koalisjonspartner kort tid inn i valgperioden.

SPD kommer til å kreve god betaling for et samarbeid selv om det ikke er noen tvil hvem som er den sterke part med Merkels oppslutning på hele 41,5 prosent.

Blant annet er sosialdemokratene ventet å kreve den viktige finansministerposten, der Merkel ønsker å beholde støttespilleren Wolfgang Schäuble, ifølge nyhetsbyrået DPA.

De grønne

– Ballen er hos Merkel, sa SPDs Peer Steinbrück søndag kveld.

– Det avhenger ikke av oss alene, sa Merkel.

Hun utelukker muligheten for en mindretallsregjering og holder heller døren åpen også for De grønne.

Det vil i så fall være et historisk samarbeid, men også et vanskelig et, for partiene står langt fra hverandre på en rekke områder. Flere av De grønnes forslag er sablet ned av konservative politikere under valgkampen

Sort enke

Merkel innrømmer selv at det kan bli vanskelig å finne en villig partner. For det straffer seg å sitte i skyggen av Merkel i regjering. SPD opplevde det i 2009, og FDP opplevde det denne gangen: Oppslutningen raste.

– Merkel sliter koalisjonspartnerne sine ut, skriver nyhetsbyrået Ritzau, og en tysk TV-kommentator kaller henne «den sorte enke».

Steinbrück har selv avvist at han vil bli minister under Merkel igjen, noe som i så fall åpner for andre krefter i SPD.

Holder kursen

Uansett hvem som blir Merkels partner, kommer nok verken tyskerne eller europeerne til å merke så stor forskjell. Merkel holder stram kurs, og analytikerne venter ingen drastiske endringer i politikken.

Det blir likevel spennende dager og uker i Tyskland fremover.

I 2005 tok det Merkel 65 dager å bli enig med SPD. Gjennomsnittet for tyske regjeringsforhandlinger er 37 dager.

Tyskerne venter nå på om det blir satt ny rekord. (NTB)

Mer fra Dagsavisen