LØSLATT: 28 år gamle Hla Hla Win jobbet i det skjulte som videojournalist for Democratic Voice of Burma. Nå står hun fram uten frykt. FOTO: IVAR A. IVERSEN

Fra fengsel til liv uten sensur

For noen uker siden var hun fengslet med en straff på 20 år for å ha intervjuet to munker. Nå har Myanmars ledere satt henne fri, og vil fjerne all pressesensur.

YANGON (Dagsavisen): 23 år gammel sto hun i gatene sammen med titusener av andre burmesere, unge som gamle. Anført av landets munker protesterte de mot femdoblede bensinpriser og krevde at også de skulle få et ord med i laget når landets framtid bestemmes. De ble møtt med kuler.

Hla Hla Win så folk bli skutt og drept rett foran seg under munkeopprøret høsten 2007. Før opprøret begynte, var hun ikke spesielt interessert i politikk. Den unge læreren var bare blitt med på demonstrasjonene fordi det føltes riktig.

- Der og da bestemte jeg meg for at jeg måtte gjøre noe. Jeg skjønte at den beste måten jeg kunne bidra til å gjøre en forskjell, var ved å vise verden hva som skjer i landet mitt. Så jeg ble videojournalist, forteller den nå 28 år gamle kvinnen til Dagsavisen.

 

Risikabel jobb

Vi sitter og snakker i lokalene til den såkalte 88-generasjonen, studentene som sto bak det første opprøret mot Myanmars (også kjent som Burma) generaler, og ble møtt med kuler for over 23 år siden. Lokalet er blitt arbeidsverksted for nye studenter og aktivister. Unge menn i hvite skjorter og med demokratikampens røde emblem på brystet strømmer inn og ut. Diskusjonene går høylytt.

Åpenheten er bare noen uker gammel. For Hla Hla Win er den også en nyvunnet frihet.

- Da jeg sa jeg ville bli videojournalist, fikk jeg klar beskjed om å tenke meg godt om. Jobben innebar en femti prosent sjanse for å bli arrestert, ble jeg fortalt.

Hla Hla Win tok sjansen. Hun sluttet seg til videojournalistene (VJ-ene) til den oslobaserte eksilkanalen Democratic Voice of Burma (DVB). Mange av dens reportere ble arrestert etter munkeopprøret, som ble kjent for verden gjennom DVBs skjulte opptak (senere også gjennom den Oscar-nominerte filmen Burma VJ).

 

Dømt til 35 år

Ett år senere satt også Win i fengsel. Hun hadde jobbet i det skjulte, men ble oppdaget av sivilkledde spioner da hun intervjuet munker for å markere årsdagen for opprøret. Først ble hun dømt til sju års fengsel for å ha sittet bakpå en motorsykkel med en sjåfør som ikke hadde førerkort.

Da gjorde Win opprør på ny. Skulle hun i fengsel, skulle det i det minste være for det hun hadde gjort. Hun skrek og hylte i rettssalen, og sultestreiket halvannet døgn før hun fikk en ny dom: Tjue års straff for å ha brutt militærdiktaturets informasjonslov. Pluss de femten årene for motorsykkelkjøring.

- Jeg trodde jeg skulle bli sittende i fengsel i mange, mange år. Jeg ante ikke at det kom til å gå så fort, sier Win.

 

Fortsatt fanger

Win ble reddet av generalenes linjeskifte. Som en del av oppmykningen i regimet de siste månedene, er flere hundre politiske fanger sluppet fri. Win slapp løs i slutten av januar, sammen med 16 andre av DVBs fengslede videojournalister. At hun skrek seg til lengre straff, var trolig det som reddet henne.

- Fortsatt sitter det mange politiske fanger inne. Men mange av dem er dømt for andre ting, og sakene deres blir ikke ettergått, sier Win.

Hvor mange dette er snakk om, er et betent spørsmål i Myanmar. Aksjonsgruppa AAPPB mener det er snakk om nærmere 500 bekreftede, og like mange ubekreftede. I en uttalelse tirsdag advarte den mot å godta valget søndag som et tegn på framskritt, så lenge så mange fortsatt er fengslet. Aung San Suu Kyis parti mener derimot at de aller fleste nå er fri. Enkelte hevder partiet har inngått en avtale med myndighetene om ikke å kreve flere løslatelser for å skape ro om den politiske prosessen framover.

 

Vil fjerne sensur

Men Hla Hla Win er fri, og snakker uten frykt med Dagsavisen i Yangon. Alle vet hvem hun er nå uansett, sier hun, også myndighetene. Fortsatt jobber hun som journalist. Situasjonen er en ganske annen: Pressesensuren er lettet betraktelig. En ny medielov er under utforming. Under en konferanse sist helg sa landets sensursjef at den skal gjøre slutt på all mediesensur. Informasjonsdepartementet skal legge bort rødpennen og nøye seg med å ta imot klager fra publikum.

I så fall vil Myanmar bli landet med den frieste pressen i bortimot hele Asia. Det synes flere journalister høres for godt ut til å være sant. Win er blant dem.

- Åpenheten vi opplever nå, er ingen garanti for at dette blir en reell demokratisk prosess. Men hvis vi har den samme friheten om fem år, skal jeg slutte som journalist og gå tilbake til å bli lærer. Da er min jobb gjort.

- Tror du det vil skje?

- Vi skal slåss for at det kommer til å skje. Uansett hva det koster. Uansett hvor lang tid det tar.

ivar.iversen@dagsavisen.no