Verden

Fortvilt leting i ruinene

RASTE SAMMEN: Letemannskapene graver med brekkjern og bare hender i ruinene etter det sammenraste supermarkedet i Latvias hovedstad Riga. Utenfor venter fortvilte pårørende på nytt om sine kjære.

Hittil er 43 personer bekreftet omkommet i bygningskollapsen, som skjedde mens supermarkedet i forstaden Zolitude like utenfor hovedstaden Riga var fullt av mennesker torsdag ettermiddag.

Flere hundre mennesker skal ha vært inne i det 500 kvadratmeter store supermarkedet da taket raste sammen.

En rekke pårørende var fredag samlet på stedet. Mens noen la ned blomster og lys, ventet andre på nytt om sine kjære.

– Min kone er der. Det er ingen opplysninger om henne, om hun er død eller levende. Uansett hvor jeg ringer, får jeg ingen informasjon, sier Igor Umanov.

Flere savnet

Ei jente forteller til latvisk radio at hun var i butikken sammen med mora da en betongblokk kollapset mellom dem. Hun var selv nær ved å bli fanget, men klarte å komme seg ut. Mora har hun ikke hørt noe om.

Andre vitner forteller at de hørte en høy lyd, og at det deretter ble mørkt. Flere klarte å unnslippe ved å klatre ut av hull i vinduene.

Redningsmannskaper arbeidet natt til fredag med brekkjern og bare hender for å fjerne restene av taket fra butikken uten å skade personer som kunne være klemt fast under. Letingen fortsatte utover fredagen, men håpet om å finne overlevende var svinnende.

– De siste timene er det ikke funnet overlevende, sier Viktorija Sebele, talskvinne for redningstjenesten.

Politiet opplyser at flere av de omkomne fortsatt ikke er blitt identifisert. I alt 35 personer er reddet ut av ruinene med skader.

Brannmenn døde

Store redningsmannskaper og 17 ambulanser rykket ut til Maxima-supermarkedet da meldingen om takkollapsen kom. Flere av dem ble selv truffet av bygningsdeler da enda mer av taket kollapset, blant dem tre brannmenn som omkom. Minst sju andre brannfolk ble skadd.

Brannvesenet saget ned trær for å bedre ankomsten til supermarkedet, og politiet eskorterte sykebilene gjennom byen for å bringe de skadde raskt til sykehus. Også soldater og redningshunder ble kalt ut til ulykkesstedet.

Fredag deltok rundt 200 mennesker i innsatsen. Også hæren bidro.

Latvias statsminister Valdis Dombrovskis har varslet at letingen i ruinene vil ta lang tid. Redningsmannskapene har stanset arbeidet med jevne mellomrom for å lytte etter stemmer og mobiltelefoner.

Årsak ikke kjent

Det er uklart hva som førte til bygningskollapsen, men ifølge innenriksminister Rihards Kozlovskis er det klart at byggeforskriftene ikke ble fulgt.

Ifølge lokale medier raste bygningen sammen mens en hage var i ferd med å bli anlagt på taket. Vitner har sagt at de hørte en alarm like før kollapsen.

Litauiske Maxima er den nest største supermarkedkjeden i Latvia etter Rimi. Butikken i Riga-forstaden Zolitude sto ferdig i 2011 og var nominert til en arkitekturpris for sin utforming.

Mer fra Dagsavisen