Verden

Fortsetter presset for full seier

UKRAINA: Et skritt mot seier, sier opposisjonen etter at regjeringen har trukket seg og protestlovene ble opphevet i Ukraina i går. Men ikke nok.

Uroen i Ukraina

EU og Ukraina hadde forhandlet i flere år om en avtale om samarbeid og frihandel da president Viktor Janukovitsj i november ga beskjed om at han ikke ville undertegne avtalen.

Noen uker senere blir det klart at landet i stedet inngår en avtale med Russland, som tilbyr billigere gass og lån.

Flere hundre tusen demonstranter har deltatt i protester mot regjeringen siden begynnelsen av desember. De ønsker et sterkere forhold til EU framfor Russland. Den tidligere proffbokseren Vitalij Klitsjko er blant opposisjonslederne.

De siste to månedene har det vært flere runder med voldelige sammenstøt med politiet. Søndag blusset uroen opp igjen.

En ny lov om demonstrasjoner utenfor offentlige bygninger ble vedtatt i forrige uke og trådte i kraft tirsdag.

Flere demonstranter er drept i sammenstøtene mellom opprørspoliti og demonstranter i Kiev.(NTB)

- Vi må ikke bare endre regjeringen, men også spillereglene. Vi er sikre på at kampen kommer til å fortsette, sier opposisjonslederen Vitalij Klitsjko etter gårsdagens innrømmelser. President Viktor Jankovitsj aksepterte i går ettermiddag avgangen til både statsminister Mykola Azarov og hans regjering.

Bare timer etter at Azarov varslet at han trakk seg i Ukraina i går, stemte nasjonalforsamlingen med overveldende flertall for å avvikle de omstridte antidemonstrasjonslovene som ble hasteinnført i forrige uke.

Dermed har opposisjonen sikret seg viktige innrømmelser fra regimet til president Janukovitsj.

Delseier

Vitalij Klitsjko mener statsministerens avgang ikke er ensbetydende med seier.

- I flere måneder har vi sagt at det som skjer på gatene, også er resultatet av politikken til den nåværende regjeringen. Dette er ikke seieren, men et skritt mot seier, sa Klitsjko.

Det ekstraordinære møtet om den politiske krisen fortsatte utover ettermiddagen og kvelden i nasjonalforsamlingen i går, med mål om å løse den vanskelige politiske krisen.

Trakk seg

Men innrømmelsene så langt fra regimet har ikke vært nok til å blidgjøre motstanderne. Opposisjonen har øynet en mulighet for full seier med den politiske utviklingen de siste dagene.

Mandag avviste opposisjonspolitikeren Arsenij Jatsenjuk fra Fedrelandspartiet tilbudet fra president Janukovitsj om å bli statsminister i hans regjering - opposisjonen tolket det som et tegn på at regimet var i ferd med å svekkes, og mente det ville bli oppfattet som et knefall for regimet av de tusenvis av demonstrantene i Ukraina. Opposisjonen tror at man ved å stå på sitt kan sikre det endelige målet: at Janukovitsj går av og at det utlyses nyvalg. Man ønsker også at grunnloven endres slik at presidentembetets makt innskrenkes kraftig, i tråd med grunnloven fra 2004.

Klitsjko varslet i går at opposisjonen vil fortsette presset mot regimet.

Tilbudet til Jatsenjuk om statsministerposten nylig anses som en ydmykelse for statsminister Mykola Azarov, som i går tilbød sin avgang. Azarovs begrunnelse var likevel at han ville gå av for å bevare Ukrainas enhet og integritet, og at dette var langt viktigere enn personlige ambisjoner og planer.

- Jeg har tatt en personlig beslutning om å be presidenten i Ukraina akseptere min avskjed for å øke mulighetene for et politisk kompromiss og en fredelig løsning på krisen, sa statsministeren i en pressemelding.

- Regjeringen har gjort alt for å løse konflikten på fredelig vis, sa den avtroppende statsministeren, og mente regjeringen hans har vært nødt til å arbeide under «ekstreme forhold».

Azarov har sittet som statsminister i fire år, og er den som i nasjonalforsamlingen har frontet regjeringens beslutning om å droppe handelsavtalen med EU som var utgangspunkt for demonstrasjonene da de begynte i november.

Misnøye

President Janukovitsj har også tilbudt å løslate et stort antall fengslede demonstranter, men bare hvis opposisjonen opphever barrikader og fjerner seg fra bygninger som er okkupert.

Demonstrasjonene har de siste dagene spredt seg til en rekke byer i Ukraina, også til østlige deler av landet som tradisjonelt er prorussiske. Misnøyen med korrupsjon og maktelitens selvberikelser er en viktig drivkraft for mange av demonstrantene - sinnet mot Janukovitsj dreier seg for mange demonstranter i Ukraina om annet enn skuffelse over at EU-avtalen ikke ble noe av.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen