Svenske myndigheter har vært på jakt etter Julian Assange siden 2010. FOTO: NTB SCANPIX

Fortsetter livet i skjul

DOM: Leder av Wikileaks, Julian Assange, må belage seg på enda mer tid på Ecuadors ambassade i London.

Julian Assange, den omstridte og eksentriske grunnleggeren av Wikileaks, blir værende i sitt asyl på Ecuadors ambassade i London.

Tingretten i Stockholm mener det er fare for at WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange skal unndra seg straffeforfølgelse hvis fengslingskjennelsen mot ham oppheves, og opprettholder kjennelsen om at Wikileaks-grunnlegger Julian Assange skal varetektsfengsles. Retten fastslår at det fortsatt er skjellig grunn til å mistenke Assange for flere tilfeller av seksuelle overgrep, blant annet voldtekt. Han skal derfor pågripes og fengsles av samme grunn som da fengslingsbeslutningen ble tatt første gang, skriver NTB.

- Grunnene til at Assange skal fengsles, veier opp for de belastningen beslutningen innebærer for ham, sa dommeren i sin kjennelse i går.

 

Anker

Assanges forsvarer, advokat Thomas Olsson, tok kjennelsen med fatning.

- Nei, man kan for så vidt ikke bli skuffet over en slik kjennelse. Men den blir naturligvis anket, sa Assanges forsvarer Thomas Olsson umiddelbart etter at retten var hevet rett over klokken 18 i går.

Derfor valgte Stockholm tingrett etter flere timers rettslige drøftinger i går å opprettholde kjennelsen om at Assange skal pågripes og varetektsfengsles, med den samme begrunnelsen som for fire år siden. Etterforskningen så langt viser at det er skjellig grunn til å mistenke WikiLeaks-grunnleggeren for å ha begått de seksuelle overgrepene han er siktet for, blant annet voldtekt, for to år siden, mener retten.

I Sverige er han ettersøkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner i 2010, og arrestordren fra svenske myndigheter har gitt etterlysning via Interpol. Australske Assange nekter straffskyld, og søkte våren 2012 tilflukt på Ecuadors ambassade i London. Der har han sittet siden.

- Hensikten med den svenske saken har vært å avlede oppmerksomheten fra at det amerikanske justisdepartementet bedriver tidenes største etterforskning av en utgiver og av meg personlig, har Assange tidligere sagt om amerikanernes sak mot ham og WikiLeaks.

 

Enorme lekkasjer

Assange har lekket store mengder hemmeligstemplede amerikanske dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan, og er fortsatt en mann USA vil stille for retten. Assange var en av grunnleggerne av nettstedet Wikileaks, som ble startet i desember 2006 for å publisere dokumenter som er hemmeligstemplet eller på annet vis holdt tilbake fra offentligheten. I samarbeid med den britiske avisen The Guardian og amerikanske the New York Times sto Wikileaks den største lekkasjen i historien, og skapte sjokkbølger i diplomatiske miljøer over hele verden, og raseri hos amerikanske myndigheter. En video av amerikanske soldater som skyter nådeløst på en gruppe sivile i Irak, førte til sterke reaksjoner. Personen som lekket filene til Wikileaks, Chelsea Manning, sitter fengslet i USA.

Assange søkte asyl ved Ecuadors ambassade i London av frykt for at en utlevering til Sverige kan være første steg mot en strafforfølgelse i USA, og mener det hele er et forsøk på å lure ham inn i en felle.

Han har gjort flere forsøk på å sikre sin egen frihet de over to årene han har skjult seg i London.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no