Verden

Førstedame i fronten

Hun forsvarer Frankrikes niqabforbud og er trolig Afghanistans synligste førstedame til nå. I morgen gjester Rula Ghani Norge.

Hvem: Rula Ghani

Hva: Førstedame i Afghanistan

Afghanistans nye, kosmopolitiske førstedame ble innsatt i september. Hun har allerede rukket å bli omdiskutert. Den tidligere journalisten, som snakker fem språk flytende, er i morgen hovedtaler på regjeringens konferanse om kvinners rettigheter i Afghanistan.

40 prosent av Afghanistans jenter går på skole, men antallet kvinner som ble utsatt for brutale overgrep, økte med 25 prosent i 2013. Denne uka overlevde parlamentsmedlemmet og kvinneaktivisten Shukriya Barekzai et selvmordsangrep i Kabul.

 

- Uttalte seg mot niqab

Ghani har sagt at hun vil spille en aktiv rolle for kvinners rettigheter i Afghanistan. Førstedamen, som opprinnelig er maronitt, kristen og fra Libanon, har rukket å gi kontroversielle uttalelser i det som er et av regionens mest patriarkalske land. I et intervju med det franske nyhetsbyrået Agence France Presse (AFP) i november sier Ghani at hun støtter Frankrikes niqab-forbud fra 2011. Det heldekkende plagget brukes av afghanske kvinner etter Taliban-regimets inntog.

- Når det gjelder den franske loven mot niqab og burka, som hindrer kvinner fra å være i stand til å bevege seg fritt og se, fordi niqab er litt som skylapper, er jeg helt enig med regjeringen i Frankrike, sa Ghani til AFP.

Derimot sammenligner Ghani hijaben med skautet hun selv brukte som statsvitenskapsstudent i Paris. Til tross for at plagget har en religiøs betydning, mener Ghani hijaben er noe annet. Hun sier til Le Monde: «det er noe folk kan leve med, det er ikke lovbrudd i det hele tatt, dette er ikke et problem».

 

Historisk synlig

I valgkampen var Rula Ghani den eneste ektefellen som viste seg offentlig sammen med presidentkandidaten. Hun holdt minst én tale offentlig. Ektemannen takket henne i innsettingstalen, under tilnavnet «Bibi Gul», for arbeidet med kvinners rettigheter, barn og internt fordrevne. Det vakte oppsikt. Ifølge afghansk presse er det første gang siden 1920 og kong Amanullahs regime at en førstedame deltok så aktivt i presidentkampanjen.

 

- Finne rolle

Ghani sier at hun selv er i lytte-modus for å finne ut hva som er viktig for afghanerne. Førstedamen innrømmer at hun ennå ikke har definert rollen og at hun «ikke kan blande seg inn i politikken». Kampen for kvinners rettigheter er allerede i gang i Afghanistan. Førstedamen mener hennes syn ikke går mot Afghanistans tradisjonelle verdier og sier følgende til BBC:

- Hvis jeg har oppnådd en høyere respekt for kvinner og for sin rolle i samfunnet så ville jeg være veldig fornøyd. Det ville virkelig være mitt største ønske.

Mer fra Dagsavisen