Verden

Første norske ebola-tilfelle

HELSE: En nordmann er for første gang smittet av ebolaepedemien som herjer i Vest-Afrika.

Den norske feltarbeideren jobber i Leger Uten Grenser, og ble plassert i isolasjon søndag etter å ha utviklet feber. Blodprøver som ble utført samme dag, bekreftet at hun var smittet av ebola, opplyser Leger uten Grenser. Det var VG som først meldte om det første norske smittetilfellet. Ifølge avisen skal den smittede være en kvinne som har oppholdt seg i Sierra Leones nest største by, Bo. Den ebolasmittede ble haste-evakuert til Norge natt til i dag, og skal behandles under isolat ved Ullevål sykehus i Oslo. Utenrikstjenesten bistår Leger Uten Grenser i forbindelse med evakueringen.

- Det er ikke grunn til å tro at feltarbeideren har brutt våre prosedyrer, men vi vil selvsagt snu hver stein for å finne ut hvordan dette kunne skje, sier generalsekretær Anne Cecilie Kaltenborn i Leger Uten Grenser.

Gårsdagen var en tung dag for organisasjonen.

Strenge rutiner

Siden ebola brøt ut i Vest-Afrika i mars 2014, har medisinsk og ikke-medisinsk personale fra de rammede landenes helsevesen, samt organisasjonene som hjelper dem, vært i frontlinjen i kampen mot sykdommen. 22 nordmenn har deltatt i innsatsen, som har pågått siden mars. 3 av dem er nå i Sierra Leone.

Til tross for strenge sikkerhetstiltak på arbeidsplassene, er den største trusselen smitte mellom lokalbefolkningen, utenfor arbeidstid, opplyser Leger Uten Grenser.

- Vi har hatt 18 tilfeller av smitte i vår organisasjon. 16 av disse var nasjonalt ansatte, og dessverre har 10 av disse nasjonalt ansatte mistet livet, forteller Kaltenborn.

Nordmannen som er smittet er det andre tilfellet av smitte hos en utenlandsk ansatt som organisasjonen kjenner til.

Leger Uten Grenser beskriver strenge rutiner for å hindre smitte, og ingen får være utstasjonert i et ebolarammet område lenger enn 6 uker for å hindre at en blir sløv på rutinene.

- Ikke stor smitterisiko

Helsedirektør Bjørn Guldvog vil ikke at folk skal uroe seg for at en nå kan få et ebola-utbrudd i Norge. I går kveld ble det meldt at en spansk sykepleier er blitt smittet av viruset i Madrid. Det er første gang noen har blitt smittet utenfor Vest-Afrika, melder NRK.

- Vi tror ikke det er stor fare for videre smitte her i Norge. Men det vil kreve stor oppmerksomhet og hardt arbeid, sier Guldvog.

Oslo universitetssykehus (OUS) sier de er forberedt på at det skulle komme et tilfelle av ebolasmitte også til Norge. De har trent på hvordan de skal transportere, legge inn og behandle ebolaviruspasienter.

- Vi har kompetansen, fasilitetene, isolasjonsrom og utstyr. Og vi vil ivareta pasienten og våre ansatte på best mulig måte, sier viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus ved OUS.

Sykehuset har fra tidligere hatt prosedyrer for høyrisiko­smitte og har nå utarbeidet egne prosedyrer for håndtering av ebolavirussykdom.

De har vært sentrale i utarbeidelsen av de nasjonale faglige rådene for å håndtere et ebola-tilfelle, og er forberedt på å følge disse rådene.

Også Folkehelseinstituttet understreker at faren for at sykdommen sprer seg i Norge er liten.

- Det er noe helt annet med et tilfelle av smitte her hvor vi har kompetansen, personalet og utstyret, enn det som er situasjonen i de rammede landene, sier assisterende direktør Line Vold ved avdeling for smittevern hos instituttet.

- Hjelpen nytter

I Sierra Leone jobber Joseph Jalloh med å spre informasjon om ebola på oppdrag fra myndighetene der. Han forteller at man nå i ebola-rammede Free­town begynner å få kontroll på den alvorlige situasjonen, og understreker at den internasjonale bistanden er til stor hjelp.

- Vi har briter her som hjelper oss med å slåss mot epidemien, men også cubanere og kinesere bidrar, forteller Jalloh til Dagsavisen.

Den blåblå regjeringen varslet i går at Norge dobler pengestøtten mot ebolakampen med 89 millioner kroner til nærmere 184 millioner kroner.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen