Verden

Forspranget krymper i Sverige

OPPSLUTNING: Helgens svenske valg kan bli mer spennende enn lenge antatt.

De rødgrønne partiene har lenge hatt en solid ledelse, men mister nå oppslutning, viser flere målinger.

– Dette blir opplagt et mer spennende valg enn det man skulle tro for bare noen uker siden, sier professor i statsvitenskap Jonas Linde ved Universitetet i Bergen.

Mer spennende

Han sier valgkampinnspurten nå blir langt mer interessant enn man har trodd.

– Vi vet også fra tidligere valg at de borgerlige småpartiene Centern og Kristdemokraterna pleier å komme ganske bra på slutten, sier han til NTB.

Begge partiene er med i statsminister Fredrik Reinfeldts borgerlige firepartikoalisjon.

Forsprang krymper

Når tre målinger viser samme tendens, kan man trekke konklusjoner om hvilken vei velgerne er på vei, mener statsviter Peter Esaiasson fra Göteborgs universitet.

– Men det er fortsatt et klart overtak for de rødgrønne. Enn så lenge ser vi ikke ut til å gå mot et superjevnt valg, sier han til nyhetsbyrået TT.

– Det er ikke overraskende at det jevner seg ut, men at det skjer så raskt, legger Esaiasson til.

Den borgerlige alliansen får samlet 41,3 prosents oppslutning, viser en måling utført av Novus for svensk TV4. De rødgrønne – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet – får 46,3 prosent. Opposisjonens forsprang har dermed krympet til 5 prosentpoeng.

– Mulig å vinne

Den nye målingen er i samsvar med en måling gjort av United Minds for Aftonbladet , der de rødgrønnes ledelse er krympet til 4,2 prosentpoeng. Ikke siden 2012 har avstanden vært så liten.

På forrige Novus-måling, som ble lagt fram torsdag i forrige uke, var opposisjonens forsprang på hele 10 prosentpoeng.

– Socialdemokraterna kan ikke være like sikre på en valgseier som tidligere, sier analytikeren Felix Åberg.

– Nå er det faktisk mulig for oss å vinne, sier partisekretær Kent Persson fra Moderaterna til Expressen.

Forrige helg ble Reinfeldt hårfint slått av Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven i en TV-sendt statsministerduell.

– Det her viser at det kommer til å bli veldig jevnt. Individuelle stemmer kan avgjøre om Sverige får en sterk regjering med Stefan Löfven som statsminister, skriver Socialdemokraternas partisekretær Carin Jämtin til Aftonbladet.

Centerpartiet økt mest

Både Folkpartiet og Kristdemokraterna så vel som Centerpartiet får økt oppslutning i de siste målingene. Sistnevnte økte 1,9 prosentpoeng i Aftonbladet-målingen, og partiets leder Annie Lööf får mye av æren for det.

– Det er selvfølgelig gledelig, men det er på valgdagen det avgjøres. Nå handler det om å fortsette å prate om hjertesakene våre, mat, arbeid, miljø og landsbygd, sier Lööf til avisen.

Valgkampen domineres av de to blokkenes ulike svar på hvordan Sverige skal få bukt med en arbeidsledighet på 8 prosent og stadig svakere skoleresultater.

Alliansen legger vekt på styringsdyktighet og stø kurs og kritiserer venstresiden for å mangle et regjeringsalternativ. Alliansen mener også at flere av de rødgrønnes forslag truer jobbskapingen, mens opposisjonen vil øke skatter og avgifter for å styrke finansieringen av velferdstjenester og jobbtiltak.

Mer fra Dagsavisen