Verden

Forlenger humanitær våpenhvile i 24 timer

MIDTØSTEN: Israel forlenger den humanitære våpenhvilen i Gaza i 24 timer fram til søndag kveld, selv om Hamas avviser en forlengelse.

En israelsk tjenestemann sier at den israelske regjeringen lørdag kveld besluttet å utvide våpenhvilen til midnatt søndag etter en første utvidelse på fire timer, men at de militære likevel ville fortsette letingen etter og ødeleggelsen av Hamas' tunneler.

Men en talsmann for Hamas avviste forlengelsen av våpenhvilen. Bare om de israelske stridsvognene trekkes ut av Gazastripen vil Hamas gå med på våpenhvilen.

– Ingen humanitær våpenhvile er gyldig uten at stridsvognene trekkes ut og at innbyggerne fritt kan returnere til sine hjem, og at sykebiler med sårede fritt kan bevege seg rundt i Gaza, sier Fawzi Barhum.

Nye raketter

Den tolv timer lange våpenhvilen ble innledet lørdag morgen av både Israel og Hamas, men da Israel først forlenget sin i fire timer til, fulgte Hamas ikke opp og avfyrte i stedet nye raketter mot Israel.

Halvannen time etter at den tolv timer lange våpenhvilen utløp, regnet raketter ned over Israel, og Hamas kunngjorde at de hadde avfyrt dem.

Israel betraktet imidlertid ikke rakettene som tilstrekkelig til å si at våpenhvilen var brutt, selv om to israelere ble såret, og svarte ikke.

Gjennom natt til søndag har Hamas fortsatt å skyte rundt 20 raketter mot Israel.

Etter at våpenhvilen ble innledet lørdag morgen, benyttet Gazas innbyggere seg av muligheten for å grave fram døde fra ruinene og hamstre mat.

Folk strømmet ut i gatene der de kunne se de enorme ødeleggelsene, med kvartal etter kvartal av bolighus som er lagt i grus av det israelske bombardementet.

I Beit Hanoun er sykehuset sterkt skadd, og journalister kunne se det forkullede liket av en sykepleier. Det var lignende scener i Shejaiya, der lik lå på rekke og rad på et gulv, dekket av størknet blod og støv.

Lik funnet

Etter at minst 147 lik ble funnet i ruinene av sønderbombede hus, er antall døde palestinere kommet opp i 1.033, de fleste sivile, siden Israel innledet sin offensiv for å stanse militante islamisters raketter 8. juli.

Israel kunngjorde på sin side at ytterligere fem soldater er drept i kamp og to har dødd av sine skader. Dermed er det israelske tapstallet steget til 42. I tillegg er tre sivile drept av raketter fra Gaza.

Offensiven har utløst stadig kraftigere protester på den okkuperte Vestbredden, der folk er maktesløse vitner til bombardementet av deres medborgere. Minst ti palestinere er hittil drept i protestene.

Avviser våpenhvile

Selv om den humanitære våpenhvilen ble respektert iallfall i løpet av lørdag, står partene langt fra hverandre når det gjelder en lengre våpenhvile.

Israels sikkerhetskabinett avviste fredag våpenhvileforslaget som USAs utenriksminister John Kerry har jobbet iherdig for å få partene til å akseptere, og senere sa også Hamas at det manglet mye før de kunne godta det.

Kerry møtte lørdag utenriksministre fra Europa og Midtøsten på et møte i Paris som Frankrikes president François Hollande var vert for.

Israelske tjenestemenn har sagt at de trenger en til to uker til for å fullføre oppdraget med å fjerne raketter og ødelegge tunneler, mens Hamas ikke vil godta en våpenhvile som ikke også innebærer en garanti for at blokaden av Gaza blir løftet.

Demonstrasjoner

I byer over hele verden, fra New York til Lyon, og fra Tel Aviv til Berlin, har det vært store demonstrasjoner mot Israel.

I Paris trosset 4.000 demonstranter forbudet politiet la ned mot en protestmarsj etter flere stygge antisemittiske episoder under tidligere demonstrasjoner. De fleste oppførte seg pent, men noen få kom i klammeri med politiet.

I London marsjerte rundt 10.000 demonstranter fra Israels ambassade til Parlamentet, og også i Tel Aviv samlet rundt 7.000 demonstranter seg til protest mot sin egen regjerings militæroffensiv.

Mer fra Dagsavisen