Syrizas tilhengere feiret i natten etter valgseieren søndag. Hellas' nye statsminister Alexis Tsipras får nå støtte over hele Europa. FOTO: FOTIS PLEGAS/NTB SCANPIX

Forenes mot Merkels kutt

Over hele Europa jubler ytterpartier til både venstre og høyre for Syrizas brakseier. Forventningene er høye til Hellas' nye statsminister.

Nå må leder Alexis Tsipras levere på dyre valgløfter.

– Det vil ikke skje raskt og ikke være lett, men jeg tror det kan være mulig, sier forsker Asimina Michailidou ved Universitetet i Oslo, om sjansene for at Syriza-leder Alexis Tsipras får til å endre Hellas slik han lover.

Tsipras har lovet desperate grekere en slutt på sparing og kutt. Etter valgseieren søndag ble han tatt i ed som Hellas' nye statsminister i går.

– Velgerne forventer raske endringer sier Michailidou.

Tsipras må vise at han mener alvor med en ærligere politikk, og at han tar et oppgjør med korrupsjon og klientilisme som har gjennomsyret den greske, politiske eliten i årtier.

– Jeg tror folk vil vise tålmodighet og godta at lønningene ikke øker over natta, om de ser at de nye politikerne starter med å endre måten politikk drives på. Det mangler ikke på lovnader i dette landet, men på faktisk iverksettelse, sier Michailidou, som selv er gresk.

Store løfter

Alexis Tsipras har ambisiøse planer: Han vil bryte opp mediemonopolet, slå ned på skatteunndragelse, reversere militariseringen av politiet, na­­­sjo­­­­­­­nalisere bankene og privatiserte selskaper, styrke fagforeningene, bedre forholdene for innvandrere, og tillate homofilt ekteskap, skriver avisen The Independent.

I tillegg vil han få en slutt på den humanitære krisen i landet gjennom disse sosiale tiltakene:

  • Øke minstelønnen fra 580 til rundt 750 euro (6.500 kroner) i måneden.
  • Pensjonister som har en inntekt på mindre enn 700 euro (6.100 kroner) i måneden skal få en ekstra pensjonsutbetaling i året.
  • 300.000 husholdninger skal få kuponger til å betale mat og strøm.
  • Forbud mot å kaste folk ut av hjemmet sitt.
  • Fri helsehjelp.

Den totale prislappen er 100 milliarder kroner, ifølge anslag partiet selv har gjort.

 

Les også: Spansk og gresk parti heier på hverandre

 

Gjeldsslette

Men det aller viktigste er løftet om å reforhandle låneavtalen med landets europeiske långivere og få gjennomslag for kravet om å slette så mye som en tredjedel av Hellas' enorme statsgjeld. Den utgjør 175 prosent av landets produksjon, tre ganger så mye som EU tillater og langt høyere enn de andre kriserammede landene i EU.

Tsipras argumenterer at gjelda ikke er bærekraftig. Den greske økonomien sliter med høy arbeidsledighet, økende fattigdom og synkende lønninger. Men det er høyst usikkert om han vil få gjennomslag for dette. Myndighetene har allerede fått betydelige lettelser gjennom utsatte avdragsfrister og rentekutt. Flere økonomer sier derfor at selv om gjelda er høy, er innvirkningen på den greske økonomien ikke så stor, skriver avisen Financial Times.

Protest mot kutt

Over hele Europa ble Syriza-seieren mottatt med full jubel hos venstresiden. I Storbritannia, Spania og Portugal blir valgresultatet sett som et bevis for at tøffe budsjettkutt og sparepolitikk ikke virker.

Mer overraskende er det at også ytterpartier til høyre hyller Tsipras. Lederen for det tyske euro-kritiske partiet Alternativ for Tyskland, Bernd Lucke, som tidligere har vært en av de sterkeste kritikerne av gresk overforbruk og statsgjeld støtter nå plutselig venstrelederen, skriver tyske Der Spiegel.

– Gjeldskutt for Hellas er helt nødvendig, det har Syriza helt rett i, sier Lucke, som også mener at Hellas må forlate eurosamarbeidet.

Også høyrepopulist Marine Le Pen i Frankrike gir venstrelederen støtte, valgresultatet er «et monstrøst, demokratisk slag i ansiktet på EU av det greske folket», ifølge lederen for Nasjonal Front.

 

Les også: Enighet om samarbeidsregjering i Aten

 

Lite til felles

At Syriza-leder Alexis Tsipras nå skal styre Hellas er det all grunn til å rope hurra for, mener professor og leder Erik Oddvar Eriksen ved ARENA-senter for Europastudier på Universitetet i Oslo. Men at høyrepopulistiske og fremmedfiendtlige partier som Nasjonal Front, også jubler for Syrizas brakseier, forstår han ikke.  Det eneste som forener dem er at de går mot de etablerte partiene i hvert sine land, sier Eriksen.

– Syriza, og Podemos i Spania, er sosialdemokratiske partier som ønsker en moderne velferdsstat og et mer sosialt Europa. Nasjonal front og andre høyreradikale partier er derimot sterke motstandere av EU, og i tillegg innvandringskritiske, sier han.

Syriza skal nå samarbeide i en regjering med høyrepartiet Uavhengige grekere. Partiet er en utbryter av det konservative storpartiet Nytt demokrati som den forrige statsministeren Antonis Samaras kommer fra, og brøt ut i protest mot spare- og kuttpolitikken.
Samarbeidet på tvers av de tradisjonelle politiske skillelinjene viser at Tsipras først og fremst er rasjonell og ute etter å danne en fungerende regjering, mener Eriksen.

– Valgresultatet i Hellas er et oppgjør med et korrupt regime. Det er et eksempel på at demokratiet virker. Det var åpenbart at noe måtte gjøres, sier han.