USAs president Barack Obama tror kampen mot IS kan bli langvarig. FOTO: JON SUPER/AP/NTB SCANPIX

Forbereder folket på langvarig krig mot IS

ANGREP: USAs angrep mot terrorgruppa IS kan ta flere år. Men Obama vil unngå soldater på bakken.

USAs president Barack Obama har fått krass kritikk for sin manglende strategi i kampen mot ekstremistgruppa Den islamske staten (IS), tidligere kjent som ISIL. Nå har han lagt en plan han skal dele med det amerikanske folket i en tale til nasjonen i morgen. Det blir en lang kamp, sier Obama til TV-kanalen NBC.

 

Ingen soldater

- Jeg vil at det amerikanske folket skal forstå bakgrunnen for trusselen, hvordan vi skal håndtere den og være trygge på at vi er i stand til å håndtere den, sa Barack Obama i et lengre intervju med NBC.

Den siste måneden har USA gjennomført 145 luftangrep mot IS, ifølge Det hvite hus. Obama avviser at han vil sende soldater inn i Irak eller Syria, snaue tre år etter at han offisielt trakk ut de siste amerikanske soldatene fra Irak.

 

Ny regjering

Mens amerikanske luftangrep mot IS fortsatte i Irak i går kveld, la Iraks påtroppende statsminister Haider al-Abadi fram forslag til ny regjering for godkjenning i nasjonalforsamlingen. Iraks regjering har bedt USA gripe inn mot terrorgruppa, som i dag kontrollerer deler av Syria og Irak.

Under helgens NATO-toppmøte samlet USA en koalisjon med ni andre staters støtte til militære angrep mot IS. Også Den arabiske liga lover full kamp mot terrorgruppa.

Kampen mot IS kan ta opptil tre år, ifølge politiske kilder avisen the New York Times har snakket med.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no