Verden

– For lett å skaffe seg våpen

Våpnene Adam Lanza brukte i massakren i Newtown, tilhørte ifølge amerikanske medier moren hans. Mange spør seg hvorfor en barnehageansatt hadde slike våpen.

NEWTOWN: – Hva i all verden gjør en barnehageansatt med en automatrifle og flere pistoler? Det henger ikke på greip hvor lett det er å skaffe våpen i dette landet, sier Diego Jiminic til NTB.

Han er rystet over det som skjedde og holder godt rundt datteren Isabella, som går i sjuendeklasse på Sandy Hook Elementary School.

– Vi måtte bare sette oss ned og prate med barna og prøve å forklare det forferdelige som har skjedd og at det er lov å gråte og være lei seg, forteller han.

Jiminic sier han kjente rektoren på skolen, som var en av dem som ble drept, og flere andre familier som ble rammet av tragedien.

– Jeg kjenner en familie der det yngste barnet ble drept, forteller Isabella til NTB.

Morens våpen

Amerikanske medier skriver at gjerningsmannen, 20 år gamle Adam Lanza, hentet de tre skytevåpnene han brukte hjemme, og at de tilhørte hans egen mor. Hun skal ha vært våpeninteressert og hadde flere automatvåpen i huset.

Lanza skjøt først sin egen mor i hjemmet deres før han dro til skolen der moren jobbet som førskolelærer.

Ifølge flere medier hadde moren kjøpt våpnene til sønnen ettersom han var for ung til å kjøpe dem selv.

– Det må bli mer kontroll med våpen i USA. Gærninger kommer alltid til å finne måter å skade andre på, men vi kan ikke ha det så enkelt som i dag, mener Jiminic.

– Politikerne må gjøre noe

Lorina Ouimitte har tatt med seg datteren Collin (6) til skolen for å be for ofrene.

– Jeg forstår ikke hva folk skal med håndvåpen eller automatvåpen. Ingen vanlige mennesker trenger dette, det fører bare med seg tragedier og vold. Og det er altfor lett å skaffe seg våpen i USA, sier hun til NTB.

Hun håper tragedien vil føre til at politikerne strammer inn våpenlovene.

– Det er ingen tvil om at noe må gjøres for å få kontroll med våpnene. Det blir ikke lett fordi så mange er for retten til å eie og bære våpen. Men noe må gjøres, det skjer for mange forferdelige saker, sier hun.

Hyller lærerne

Selv om medieoppbudet er stort, var gatene i Newtown lørdag så å si folketomme. Folk holdt seg hjemme og alle butikker var stengt. Overalt vaiet flagg på halv stang, og mange har satt opp skilt med tekster som «Gud velsigne de rammede familiene».

Mange skilt hyller også lærerne på skolen for jobben de gjorde med å prøve å redde så mange av skolebarna som mulig.

John Priest er nabo til skolen og har bodd i byen i 30 år.

– Noen må jo ha sett at det var noe galt med drapsmannen. Kona mi hørte skuddene. Jeg var på butikken og skjønte det ikke før jeg kom hjem igjen og så nyhetene om det som skjedde, sier en tydelig preget Priest til NTB.

– Jeg har selv våpen, men det er en jaktrifle. Ingen trenger automatvåpen eller maskinpistol i dette landet. Myndighetene må ta seg av denne galskapen, sier han. (NTB)

Politiet tror de vet motivet for massakren

NEWTOWN: Politiet sier de har funnet sterke bevis som kan gi svar på motivet for skolemassakren i Newtown.

Lørdag hadde politiet en kort pressekonferanse der de opplyste at de har gjort funn som kan gi svar på hvorfor 20 år gamle Adam Lanza skjøt og drepte 20 barn og seks voksne på en barneskole fredag.

Polititalsmann Paul Vance bekreftet under pressekonferansen at alle de døde er identifisert og at de er hentet ut av skolebygningen, men at navnene på ofrene ennå ikke vil bli offentliggjort av hensyn til de pårørende.

– Vi ber alle respektere deres privatliv og sorg, sa Vance.

– Kjære dere, jeg ber dere innstendig om å ha forståelse for hva de gjennomgår, sa Vance. Småbyen Newtown er preget av et enormt medieoppbud.

Vance opplyste videre at etterforskningen pågår for fullt, og han opplyste at Lanza ikke ble sluppet inn i skolebygningen slik det tidligere har blitt opplyst, men at han tvang seg inn.

– Arbeidet med å gjennomsøke skolen vil kunne ta ytterligere en dag, sa han.

Samtidig bekreftes det også at kvinnen som ble funnet drept i hjemmet til Lanza, var i slekt med gjerningsmannen. Ifølge amerikanske medier skjøt han først sin egen mor i deres hjem før han dro til skolen og åpnet ild mot førskolebarna som gikk i morens klasse før han deretter gikk inn i et annet klasserom og åpnet ild der.

Lanza tok deretter sitt eget liv. (NTB)

Mer fra Dagsavisen