Verden

«Folk som levde sammen
 før har begynt å hate»

TRAUMER: Ett år med konflikt har 
satt spor hos befolkningen i Den sentralafrikanske republikk. - Barna er traumatiserte, og 
vi ser en eksplosjon 
i underernæring, 
sier UNICEF.

- Etter ett år med konflikt har situasjonen roet seg noe. Men nå begynner en ny fase. Vi har nå begynt å se de langvarige konsekvensene, sier generalsekretær Bernt Apeland i UNICEF Norge til Dagsavisen.

Han var nylig i Den sentralafrikanske republikk, og er bekymret for forholdene. Underernæringen blant barn har eksplodert. Kapasiteten på barnesykehus er sprengt. Skolesystemet har kollapset totalt, og ikke minst bærer mange av barna med seg minnene om grusomme hendelser:

- Det er mange som har traumer som må bearbeides, sier Apeland.

- Man merker tydelig et sterkt hat i begge grupper. Konflikten mellom kristne og muslimer har ikke eksistert før, men er blitt veldig tydelig nå, sier Apeland.

Ett år siden

Denne uka er det ett år siden muslimske opprørere kuppet makten i Den sentralafrikanske republikk og drev president François Bouzize på flukt. Kristne grupperinger slo tilbake, og tusener av mennesker er siden drept i stridighetene mellom muslimske og kristne militser. Hver fjerde av landets 4,6 millioner innbyggere måtte flykte. Nå har en del vendt tilbake, man har gått fra en million til 600.000 internt fordrevne.

Nå har mange av muslimene flyktet, og det er færre kamper enn det var tidligere. Men voldsnivået er fremdeles høyt, til tross for at 8.000 soldater fra Frankrike og Den afrikanske union (AU) er utplassert.

FNs høykommissær for menneskerettigheter gikk for få dager ut med grusomme beskrivelser av det som har foregått.

- Dette er blitt et land der folk ikke bare blir drept, de blir torturert, lemlestet, brent og hogget i biter. Barn er blitt halshogd, og vi vet om minst fire tilfeller der drapsmennene har spist sine ofre, sa høykommissær Navi Pillay.

Også UNICEF har fått grusomme rapporter om hva barn har opplevd.

- Det skjer en del brutaliteter i dette landet, også utenom konflikten. 130 barn er bekreftet drept under konflikten, blant annet ved halshogging, sier Apeland.

UNICEF jobber nå blant annet med å demilitarisere barnesoldater.

- Vi har fått frigitt mange, og jobber med traumehåndtering blant disse. Også barna på flukt trenger psykososial hjelp. Det er viktig å organisere positive aktiviteter og lek, som kan bidra til en mer harmonisk tilværelse, sier Apeland.

Han mener forsoningsprosessen som så vidt er begynt, er viktig for å hindre at hatet fester seg blant den oppvoksende generasjonen.

Mangler mat

Men også den fysiske helsen er svært utsatt hos barna i landet. Siden desember har underernæringen økt med 63 prosent blant barn under fem år. Matvarelagrene til FNs matvareorganisasjon (WFP) i Den sentralafrikanske republikk er i ferd med å gå tomme, fordi bare 35 prosent av pengene som trengs til kriseoperasjonen i landet, er kommet inn. Produksjonen av mat har dessuten gått ned.

- Som følge av den siste runden kamper, da den kristne militsen Antibalaka slo tilbake mot de muslimske opprørerne, Seleka, dro svært mange muslimer fra landet. Det var disse som drev handel og kjøttproduksjon. Nå har matprisene gått i taket, i tillegg til at det er vanskelig og dyrt å få inn forsyninger. Dette rammer hardt i en stat som i utgangspunktet var svak, sier Apeland.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen