Verden

- Folk ruster seg til mer krig i Sør-Sudan

Det er ikke våpenhvile og forhandlinger det snakkes om i Sør-Sudan. I stedet frykter folk at krigen vil blusse opp igjen når regntida snart er over.

- Raseriet er stort, sier spesialrådgiver Odd Evjen i Kirkens Nødhjelp, som nettopp har vært i Sør-Sudan.

Det er snart ett år siden maktkampen mellom president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar eksploderte i en blodig konflikt mellom dinkaer og nuere, de to ledernes respektive stammer.

Nesten to millioner mennesker er fordrevet som følge av kamphandlingene, som har lagt hele byer i grus. En tredel av befolkningen er avhengig av nødhjelp for å overleve.

 

Forhandlinger

De siste månedene har det vært relativt rolig, mens fredsforhandlinger har pågått i Etiopia. Men Kirkens Nødhjelps lokale partnere har ingen tro på at forhandlingene vil føre til fred. De er bare opptatt av én ting, sier Evjen.

- Når veiene tørker opp, medfører det lettere troppeforflytninger. Da vil kampene trappes opp, sier han.

Spørsmålene sørsudanerne nå stiller seg, er hvilke nye områder som nå blir rammet, og hvor det vil være trygt å flykte, forteller Evjen.

Både Kiir og Machars styrker er beskyldt for å stå bak massakrer, gjengvoldtekter og for bruk av barnesoldater. Men ingen er foreløpig stilt til ansvar for de massive overgrepene mot sivilbefolkningen.

 

- Tomme trusler

- En av de katolske prestene holdt nettopp følgende appell: Våre ledere behandler oss som sitt kveg. Men vi vil ikke la oss drive utfor stupet og slaktes. Vi vil reise oss. Vi må stå opp og avvise vold og hevn og gjenvinne vår menneskelige verdighet, forteller han.

Forhandlingsmøter og tidsfrister for å komme til enighet om en maktdeling mellom de stridene partene er blitt utsatt en rekke ganger. For snart en uke siden gikk fristen ut.

- Partene holder ikke avtalene. Dessverre må vi melde at også terskelen for sanksjoner blir oppfattet av de krigene parter som tomme trusler fordi det er stor uenighet blant landene i regionen og i FN om sanksjonene, sier Evjen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen