Verden

– Folk ønsker helt klart forandring

Mens oppmerksomheten rettes mot Eurovision i Israel, forsøker helt vanlige israelere og palestinere å skape en ny framtid.

TEL AVIV (Dagsavisen): Mens artistene i Tel Aviv skal synge om kjærlighet, fred og litt om kameleoner, som Malta, eller løver, som Litauen, er virkeligheten i og rundt Gaza en helt annen.

Krig, død, bomber og ødeleggelse preger dagliglivet.

Men enkelte palestinere og israelere har nå fått nok. Så mens andre snakker om finalen i kveld, gjør de noe som aldri tidligere noensinne har skjedd i regionen: De forbereder et felles maratonløp på hver sin side av grensegjerdet – eller det som til vanlig er en livsfarlig frontlinje.

Les også: Kommentar: I kveld er det grunn til å fatte et myndig grep om fjernkontrollen

Håp

– Vi har et budskap til folkene i Israel og i Gaza om at en annen virkelighet er mulig, sier Aharon Lavi før løpet.

Aharon står for arrangementet på den israelske siden. Siden bare det å nærme seg grensegjerdet er risikabelt, har hver side arrangert sitt løp separat. Men de har hele tiden oppdatert hverandre løpende via videosamtaler over mobilnettet.

Likevel kunne ingen ha forutsett det som til slutt skjedde.

For Aharon, en 37-år gammel ortodoks rabbiner, er ikke snakket om fred kun luftige, abstrakte ideer. Han og familien bor i Moshav Shuba, en landsby like ved grensen, og fra sitt vindu kan han se Gaza. Raketter fra Gaza har jevnlig slått ned rundt ham.

Lavi har imidlertid aldri møtt sine palestinske fredspartnere. På den andre siden, kun noen kilometer unna, jobber også Manar al-Sharif for fred.

Minst 50 menn og kvinner er ventet å delta i arrangementet i Gaza, som ikke kun skal være et løp. Andre skal også kunne delta på sykkel. Men ingen skal ta tiden. For denne gangen skal alle bli vinnere.

– Hittil har vi bare sett vold, vold og mer vold, forteller Manar oss.

– Mennesker blir drept ved grensegjerdet. Så vi satt og tenkte hva kan vi gjøre for å forandre denne forferdelige virkeligheten. Og folk her ønsker helt klart forandring. De bare vet ikke hvordan. Men de er entusiastiske rundt vårt prosjekt, forteller 22-årige Manar, som er selve drivkraften på den palestinske siden.

Men Gaza blir også styrt av Hamas, en islamistisk gruppe som på 90-tallet gjorde seg kjent gjennom endeløse selvmordsangrep mot israelske busser og restauranter. Å snakke om fred og forsoning med Israel er heller ikke et uproblematisk tema for palestinere som lever under et Hamas-regime som ikke vil anerkjenne staten Israels eksistens.

Manar er imidlertid optimistisk.

– Folk må lære å tenke på en annen måte. Og mange er helt klart åpne for nye tanker, og rede til å gjøre ting annerledes. Det er bare at så få tror at de kan få til noe. Men med dette maratonløpet er jeg sikker på at mange vil få nytt håp om at noe kan forbedres. For det som også må skje her er at folks bevissthet må forandres, sier hun til oss.

Les også: – Eurovision tar oppmerksomheten vekk fra okkupasjonen

Kriger

Ikke bare blir folk drept under demonstrasjonene ved Gazas grensegjerdet. Med jevnlige mellomrom eksploderer den ofte så spente situasjonen i regelrett krigføring, og på den palestinske siden er det ingen steder å gjemme seg når de israelske bombene regner ned.

Bare i uken før Eurovision-finalen ble 23 palestinere drept. I Israel finnes bomberom «overalt», men fire mennesker ble da samtidig drept av rakettene fra Gaza.

– Ja, dette er forferdelig. Men det er derfor jeg ikke kan stoppe, sier den energiske Manar.

Maraton-løpet er bare ett av hennes prosjekt. Om kveldene har hun organisert Skype-baserte videodialoger med amerikanere i håp om å bryte ned stereotyper. Nå har hun nok en drøm hun vil virkeliggjøre.

Les også: Karpe har signert artistopprop mot Eurovision

Saken fortsetter under bildet. 

UROLIG GRENSE: Grensen ved Gaza er ofte preget av uro. Her fra torsdag under sammenstø mellom israelske styrker og innbyggere i Gaza. FOTO: NTB SCANPIX

Grensen ved Gaza er ofte preget av uro. Her fra torsdag under sammenstøt mellom israelske styrker og innbyggere i Gaza. Foto: NTB scanpix

Ekte dialog  

– Jeg ønsker at vi og israelerne kan starte en felles radiostasjon. Der vi kan snakke sammen på lufta, si alt vi mener, og få i stand en ekte dialog. Vi har mange venner på den israelske siden. Og heller ikke i Gaza er det vanskelig å mobilisere folk. De ønsker seg en helt annen framtid, sier hun til oss.

Dette er det siste vi hører fra 22-årige Manar. Bare noen timer senere arresterer Hamas alle arrangørene på den palestinske siden.

Alt blir avlyst, igjen er håpet knust. Aharon er bekymret for sine nye venner på den andre siden av frontlinjen. Likevel velger han å håpe at de ennå skal få sin sjanse.

«La oss håpe at vi bare må utsette dette litt», sier han bare timer etter arrestasjonene.

I mellomtiden, og seks mil nord for Gaza, gjør stjernene fra Europa og omegn seg klare til å synge på scenen i Tel Aviv. I sin tid ble sangkonkurransen skapt for å framskynde forsoning på tvers av landegrensene. Storbritannia er blant de som skal opp på scenen i finalen. Og de skal synge en sang kalt «Bigger than us».

Mer fra Dagsavisen