Verden

FN skal granske valgresultatet i Afghanistan

KABUL: USAs utenriksminister John Kerry møtte fredag de to presidentkandidatene som krangler om seieren i Afghanistan. Nå skal FN granske det omstridte valgresultatet.

Kerry hadde separate samtaler med Ashraf Ghani og Abdullah Abdullah, de to kandidatene som strides om valgets resultater, melder det franske nyhetsbyrået AFP.

– Resultatene er ikke endelige. Ingen bør erklære seier på nåværende tidspunkt, understreket Kerry, som fredag også møtte den sittende afghanske presidenten Hamid Karzai.

3,5 millioner stemmer

Etter valget ble det opplyst at over 8 millioner afghanere hadde benyttet stemmeretten, noe som var langt flere enn ventet. Dette bidro til å forsterke anklagene om juks.

FN har nå lagt fram en plan som innebærer at stemmene fra rundt 8.000 valgurner skal under lupen, ifølge en uttalelse fra Karzais kontor. Det tilsvarer 43 prosent av alle stemmene – hele 3,5 millioner valgsedler. Granskningen kan ta opptil to uker, ifølge FN.

– Vi trenger et samlet, stabilt og demokratisk Afghanistan. Det er viktig at den som er president, er anerkjent av folket som en som har fått makten gjennom en rettmessig prosess, understreket Kerry, og la til at valgstriden truer landets framtid.

Ghani støtter planen

Ghani støttet fredag offentlig planen om en omfattende gransking. Det vil kunne gjenreise valgprosessens troverdighet, sa han ifølge AFP til journalister da han møtte den amerikanske utenriksministeren.

Rivalen Abdullah takket på sin side Kerry for besøket til Afghanistan og for den «amerikanske støtten». Men han sa også at hva som oppnås i framtiden, «avhenger av den demokratiske prosessens suksess».

Frykter politisk kaos

Valgkommisjonen i landet offentliggjorde tidligere denne uken foreløpige resultater som viste at Ghani fikk 56 prosent av stemmene i andre valgomgang, mens motkandidat og forhenværende utenriksminister og forsvarsminister Abdullah fikk 45 prosent.

Abdullah fikk størst oppslutning i valgets første runde og nekter å godta de foreløpige resultatene. Han hevder at valgfusk fraranet ham seieren, og han har erklært seg selv som vinner.

Striden rundt valgresultatet har ført til bekymring for at den væpnede konflikten i Afghanistan kan forverre seg. Frykt for politisk kaos og et eventuelt statskupp fikk Kerry til å skynde seg til Kabul, etter et besøk i Kina tidligere denne uken.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen