Verden

FN dypt bekymret etter pågripelse av opposisjonsledere i Venezuela

Ber myndighetene om ikke å gjøre noe som bidrar til at den allerede svært spente situasjonen blir enda verre.

Av Angelica Hagen og NTB

– Jeg er dypt bekymret over at opposisjonslederne Leopoldo Lopez og Antonio Ledezma nok en gang er blitt pågrepet av venezuelanske myndigheter. Jeg ber regjeringen om umiddelbart å løslate de som er pågrepet for å ha utøvd sin rett til å delta på fredelige sammenkomster og til å ytre seg, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, i en uttalelse tirsdag.

Han ber samtidig myndighetene om ikke å gjøre noe som bidrar til at den allerede svært spente situasjonen blir enda verre.

I tillegg fordømmer han volden som i helgen førte til at minst ti mennesker mistet livet, og han advarer myndighetene mot overdreven maktbruk, deriblant voldelige husransakelser som sikkerhetsstyrker skal ha gjennomført i ulike deler av landet.

Fengslet 

Det var natt til tirsdag at to opposisjonsledere i Venezuela, Leopoldo Lopez og Antonio Ledezma, ble hentet i sine hjem og ført bort av sikkerhetstjenesten.

En domstol uttalte tirsdag at de to er fengslet fordi de skal ha forsøkt å flykte.

EU reagerer skarpt på pågripelsene, som utenrikssjef Federica Mogherini karakteriserer som et «klart steg i gal retning».

– Vi forventer mer informasjon fra venezuelanske myndigheter om deres situasjon, som er uklar, sier Mogherini.

Det amerikanske utenriksdepartementet uttrykker også dyp bekymring etter pågripelsene av de to, som skjedde tidlig tirsdag morgen. Ifølge en domstol har begge brutt vilkårene for husarresten de tidligere er idømt.

Departementet framholder at pågripelsene er enda et bevis for at president Nicolás Maduro er en autoritær leder som ikke er villig til å respektere grunnleggende menneskerettigheter.

Oppfordret til boikott

Meldingen om at de to opposisjonslederne kommer to dager etter valget på en grunnlovsgivende forsamling. Forsamlingen får makt til å endre sentrale lover og oppløse nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har hatt flertall siden 2015.

Landets president Nicolás Maduro har også sagt at parlamentarikernes rettslige immunitet skal oppheves.

Maduro erklærte seier i valget, som ble boikottet av opposisjonen. Både Lopez og Ledezma hadde på sosiale medier oppfordret venezuelanere til å boikotte valget.

Mer fra Dagsavisen