FNs spesialutsending Hilde Frafjord Johnson snakket til mediene i Juba 1. januar i år, hvor hun ba om penger for å tilfredsstille behovene til de flere tusen internt fordrevne menneskene i Sør-Sudan. FOTO: JAMES AKENA/REUTERS/NTB SCANPIX

FN-base i beskutt

SØR-SUDAN: En FN-base i Sør-Sudans hovedstad Juba ble søndag kveld beskutt. Seks sivile sudanere ble skadet.

Ingen FN-ansatte, deriblant norske Hilde Frafjord Johnson, kom til skade i angrepet.

Frafjord Johnson er FNs spesialutsending til Sør-Sudan, og forteller til Stavanger Aftenblad at FN-basen ble beskutt.

– Foreløpig vet vi ikke hvem som sto bak skyteepisoden. I denne basen, som altså ikke er en vanlig flyktningleir, men arbeidsplassen vår, bor det nå over 17.000 internt fordrevne personer. Utenom er det cirka 1.000 FN-personell her, inkludert militære. Her er det helt tettpakket, sier Frafjord Johnson.

I løpet av helgen var det flere trefninger mellom regjeringsstyrker og opprørere i Sør-Sudan, men ikke i Juba. Frafjord Johnson sier skytingen ved FN-basen ikke betyr at kamphandlingene har nådd byen, men at sikkerheten er økt dramatisk.

Fredssamtaler mellom partene skulle etter planen ha startet i Addis Abeba i Etiopia fredag, men søndag kveld hadde partene fortsatt ikke møttes.

– Vi tror dette skjer seinest mandag morgen. En grunn til at de formelle forhandlingene er blitt utsatt, er nok at begge sider ønsker å stå sterkest mulig militært når forhandlingene starter, sier Frafjord Johnson til avisen.

Rundt 70.000 internt fordrevne mennesker bor nå i fem ulike FN-baser i Sør-Sudan.