Verden

Flyktningstrøm skaper forvirring

Ingen er lenger helt sikre på hvilke asylregler som gjelder i EU. Det skaper kaotiske tilstander i Budapest og i Wien.

Bilde 1 av 4

WIEN (Dagsavisen): – Vi skal til Tyskland. Alle her skal til Tyskland. Det er et vakkert land med gode mennesker.

Jama Tajzaclu (17) fra Jalalabad i Afghanistan, tar en selfie med smarttelefonen av seg og kompisen Khalid (17) der de ligger på gressplenen utenfor Westbahnhof i Wien og gomler på noen brødskalker. De er to av nær 4.000 flyktninger som bare de siste dagene har kommet med tog fra Budapest i Ungarn til Østerrikes hovedstad, Wien.

Ved siden av blåser lille Elina (3) såpebobler. Sammen med mamma Somaye og pappa Mahdi har de vært på flukt i én måned, fra Kabul. Nå er de endelig kommet seg over de verste hindrene. Nå er de i EU, innenfor Schengen, og over det fire meter høye grensegjerdet mellom Serbia og Ungarn.

Ved ankomst Wien i går, fikk de en koffert med klær og leker av frivillige som ventet på dem på togstasjonen. Velkomsten varmet – for reisen og flukten fra Taliban-terroren hjemme har vært tøff.

– Det verste var å krysse grensen mellom Bulgaria og Serbia. Vi løp i over tolv timer. Til slutt ble vi stoppet og robbet i skogen. Det har vært vanskelig, men nå er vi endelig her, sier Jama Tajzaclu.

Han var en i en gruppe afghanere som klarte å komme seg med dagtoget fra Ungarn til Østerrike i går. På formiddagen stengte ungarske myndigheter av hele togstasjonen Keleti i Budapest og hindret asylsøkerne å komme seg videre.

Der hersket det etter hvert kaotiske tilstander – og full forvirring over hva som vil skje.

LES OGSÅ: Åpner hjemmet for flyktninger

«Tyskland, Tyskland»

– Ingen tog vil forlate eller ankomme stasjonen inntil videre. Alle må forlate lokalet, ble det kunngjort over høyttalere på Keleti, en av de store togstasjonene i Budapest. Der hadde det samlet seg over tusen flyktninger som hadde planlagt å ta toget videre til Østerrike – og deretter videre til Tyskland.

Snart svarte folkemengden med å rope «Tyskland, Tyskland, Tyskland».

Og det er nettopp Tyskland som står i sentrum for den uoversiktlige situasjonen som har oppstått. I forrige uke ga nemlig tyske myndigheter beskjed om at de ville se gjennom fingrene med Dublin-konvensjonen. Den krever at asylsøkere melder seg og søker asyl i det første EU-landet de kommer til.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Full forvirring

Tysklands Dublin-kuvending ble gjort for å lette på det voldsomme flyktningtrykket i Sentral-Europa og for å hindre mer av den katastrofale menneskesmuglingen vi var vitne til i forrige uke da 71 mennesker ble funnet døde i en varebil i Østerrike. Men det er nettopp dette trekket som nå skaper forvirring og usikkerhet rundt hvilke asylregler som faktisk gjelder i Europa.

Det mener blant annet østerrikske myndigheter, som ber om en klargjøring fra Tyskland.

– Det har vært rykter om at Tyskland til og med sender tog til Budapest for å hente flyktninger. Det er desto mer viktig at Tyskland informerer flyktninger i Ungarn om at Dublin-avtalen ikke er ugyldig, sier Østerrikes innenriksminister Johana Mikl-Leitner.

Også i Ungarn er regjeringen oppgitt:

– Den ungarske regjeringen ber om at Tyskland klargjør den juridiske situasjonen for å fjerne usikkerheten og kontroversene, sier regjeringstalsmann Zoltan Kovacs til The New York Times.

Det var trolig denne avklaringen som kom på formiddagen i går, tirsdag – og som førte til at Ungarn måtte holde igjen de mange flyktningene på togstasjonene.

– Samme hvem som kommer til Ungarn må de registrere seg der og gå gjennom asylprosedyren der, klargjorde en talsmann for det tyske innenriksministeriet.

LES OGSÅ: Oslo tar imot færre flyktninger

Uenige om asylsøkere

Den merkbare forvirringen og frustrasjonen kommer på toppen av en like vanskelig uenighet innad i EU og i Europa: Hvor mange asylsøkere skal de ulike landene ta imot? I Øst- og Sentral-Europa stritter mange land sterkt imot. De ønsker ingen innvandring.

Tyskland og Sverige tar bortimot halvparten av alle asylsøkere. Det er ikke rettferdig, mener lederen for Europas stormakt.

– Det bør være en rettferdig fordeling i Europa basert på økonomisk styrke, produktivitet og størrelse på hver land, sa Tysklands rikskansler Angela Merkel da hun møtte den spanske statsministeren Mariano Rajoy.

Også Østerrikes rikskansler, Werner Faymann, er sint og frustrert. Han angriper nabolandet Ungarn for å bare la flyktningene reise fritt gjennom landet – og for å snu seg vekk og dermed overlate byrden til andre.

– Hva slags politikk er dette? sa kansleren på østerriksk TV.

LES OGSÅ: Merkel vil presse fram fordeling av flyktninger

Mer fra Dagsavisen