Verden

Flyktningleirene vokser i Europa

De jobber vanligvis i konfliktsoner og utviklingsland. Nå trapper hjelpeorganisasjonene opp innsatsen i Europa.

Av Heidi Taksdal Skjeseth og Ole Jakob Skåtun

I den provisoriske flyktningleiren «The Jungle» i Calais i Frankrike venter tusenvis av mennesker på å komme seg til Storbritannia. I en overfylt leir utenfor Wien i Østerrike sover mindreårige flyktninger alene under åpen himmel, uten noen form for hjelp. I stadig flere land i Europa dukker spontane flyktningleirer opp, uten matutdeling, teltplasser eller grunnleggende hjelp. Bare i år har over 200.000 flyktninger kommet til Europa gjennom Italia og Hellas.

LES OGSÅ: Turistene fra helvete

– Ny situasjon

Stadig flere flyktninger velger Balkan-ruta for å komme seg nordover i Europa. Flere afghanere har tatt ruta til fots, og brukt seks måneder fra sør til nord i Europa, sier Pål Nesse i Flyktninghjelpen. Organisasjonen driver flyktningleirer i krigsrammede land som Afghanistan, Syria og Kongo. Nå ønsker de å trappe opp hjelpen i Europa, men avventer økt norsk og europeisk finansiell hjelp.

En håndfull medarbeidere jobber allerede sammen med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), hovedsakelig på Balkan. En av dem er Håvard Breivik, som nylig kom hjem fra Makedonia og Ungarn.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Kraftig økning

– Det er en ekstrem reise, sier Breivik om flyktningenes vandring.

Han har jobbet i jordskjelvrammede Haiti og Nepal, og synes det er sjokkerende å se så dårlige forhold i rike Europa.

– Det gir en ekstra dimensjon å jobbe i Europa, fordi man vet at dette er menneskeskapt i motsetning til naturkatastrofer, sier Breivik til Dagsavisen.

Han reagerer på omtalen av flyktninger som «lykkejegere».

– Det er fortvilende å lese om at mange mennesker i Europa tror dette er lykkejegere. Ingen ville trodd det om de hadde sett det vi har sett, sier Breivik.

Antall flyktninger til Hellas har økt med over 75 prosent siden i fjor, ifølge FNs høykommissær for flyktninger. Også Leger Uten Grenser har trappet opp arbeidet i Europa og Middelhavet.

– Målet er at myndighetene løser dette. Men vi ser et akutt behov for hjelp, sier Bjørn Nissen, styreleder i Leger Uten Grenser.

Det er i dag 60 millioner mennesker i dag på flukt i verden.

Frp-leder Siv Jensen har fått mye kritikk for å be Frp-politikere i norske kommuner om å si nei til å ta imot mennesker på flukt. Jensen sier hun heller vil øke støtten til nærområdene, altså landene rundt Syria. Det holder ikke lenger, sier Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

– Fordi det er så mange mennesker på flukt her, er også Europa i ferd med å bli en del av nærområdene, sier Nesse.

Han minner om flyktningkrisen etter krigen på Balkan på slutten av 1990-tallet.

– Dette er ikke uoverkommelig stort. Vi har håndtert større kriser før og klart det fordi vi ville.

LES OGSÅ: Rekordmange flyktninger

Makedonia

Flyktningenes reiserute går fra Hellas gjennom Makedonia. Disse venter på toget som kan ta dem til Serbia fra den gresk-makedonske grensebyen Gevgelija, og så videre til Ungarn.

Ungarn

Ungarske soldater bygger gjerdet på grensen mellom Ungarn og Serbia. Gjerdet skal holde innvandrere ute og stå ferdig til 31. august. De siste to årene har Ungarn vært et av flyktningenes hovedporter til EU.

Frankrike

Den provisoriske flyktningleiren i Calais huser nå rundt 3.000 mennesker, de fleste har reist fra krig og forfølgelse i land som Syria, Libya og Eritrea. Fra Calais forsøker de å komme seg over den engelske kanal til Storbritannia.

Tyskland

I Europa er Tyskland blant landene som har tatt i mot desidert flest flyktninger siden Syria-krigen startet. Bare i år er det ventet mer enn 400.000 mennesker. Det har ført til gnisninger med lokalbefolkningen flere steder og høyreekstreme har demonstrert og gått til voldelige angrep mot flyktningmottak flere steder.

Hellas

Lesvos: Etter at kampanjene mot menneskesmuglerne i Libya og Italia startet, er de greske øyene på grensa mot Tyrkia blitt den foretrukne reiseruta til Europa for flyktninger fra Syria, Afghanistan, Iran, Eritrea og Somalia. I år har det kommet 120.000 flyktninger hit.

Aten: Mange av flyktningene kommer seg ikke videre fra Hellas, eller de må vente lenge på papirene de trenger for å kunne reise videre i Europa. I mellomtiden bor mange i en provisorisk flyktningleir i en park i sentrale Aten.

Østerrike

Flyktningmottaket i Traiskirchen, 20 kilometer sør for Wien, er fullstendig overbelastet. Mottaket har plass til 1.800 mennesker, men nå bor det 4.500 der og myndighetene nekter å registrere flere. Nesten halvparten mangler seng og bor i provisoriske telt.

Italia

Mer enn 2.000 mennesker har dødd på reisen over Middelhavet så langt i år. Disse to ble reddet i land på øya Sicilia sist uke.

Mer fra Dagsavisen