Verden

Flykter til Syria fra Mosul

Sivile fra Mosul-området i Irak flykter nå til krigsherjede Syria for å unnslippe kampene. Hjelpeorganisasjonene forbereder seg på store strømmer fordrevne.

Bilde 1 av 2

Militæroffensiven for å drive gruppen Den islamske staten (IS) ut av den irakiske byen Mosul ventes å drive tusenvis av mennesker på flukt. Men så langt er det «stille før stormen», fordi offensiven ennå ikke har nærmet seg byen.

– De som kommer seg ut nå er folk som blir smuglet ut av menneskesmuglere for å komme seg gjennom IS-linjene. Vi vet ikke når den store strømmen kommer, men den kan komme når som helst. Det er fortsatt bare en militær opptakt til offensiven mot Mosul, sier Espen Gran, programansvarlig i Irak i Redd Barna, på telefon fra byen Dohuk nord for Mosul i Nord-Irak.

Står klare

Først når de irakiske styrkene og deres allierte nærmer seg selve byen Mosul, vil det trolig være mulig å opprette humanitære korridorer ut av byen.

Birhanu Waka, som er operasjonsdirektør i Redd Barna i Irak, var i går ute i felt sammen med Espen Gran, og forteller at Redd Barna har forberedt seg en god stund på det som kan komme.

– Vi har et lag som står stand by for å respondere innen 72 timer flere steder i området rundt Mosul, og som dekker det meste av områdene der de internt fordrevne ventes å flykte. Vi har forberedt oss de siste par månedene. Nå overvåker vi situasjonen på bakken via lokale partnere nær frontlinjen. Vi er klare, men den store strømmen ventes først når de humanitære korridorene åpnes, sier Waka til Dagsavisen.

Det er uvisst når slike humanitære korridorer kan først åpnes i Mosul, som i over to år nå har vært under IS-kontroll.

– Hvor tidlig dette skjer, avhenger av hvor raskt landsbyene rundt Mosul frigjøres fra IS og styrkene nærmer seg Mosul, sier Waka.

Irakiske regjeringsstyrker vil forsøke å kontrollere fluktstrømmen ut av Mosul når den tid kommer.

– Når folk begynner å komme seg ut gjennom humanitære korridorer, vil irakiske myndigheter sjekke disse menneskene ved såkalte screening-steder, for å fange opp personer som kan være knyttet til IS. Først når dette er gjort får humanitære organisasjoner tilgang og slipper nærmere inn, sier Espen Gran.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Flykter til Syria

For en del av de sivile i Mosul-området er det enklest å flykte over grensen til Syria, og de flykter dermed paradoksalt nok til det mest krigsherjede landet i verden for øyeblikket. Til sammen 5.000 personer skal de siste ti dagene ha flyktet til leiren Al Hol (al Hawl) nord i Syria. Dette er i et område som er kurdiskkontrollert. Minst 1.000 venter på grensen, ifølge Redd Barna, som sier Al Hol-leiren er en svært overfylt og skitten leir, der søppel flyter rundt og bare 16 latriner er fordelt på til nå 9.000 mennesker. Utenfor leiren står en kø av både barn og voksne som er dehydrerte.

Så mange som 1.5 millioner mennesker antas å befinne seg inne i Mosul. Om lag 5.000 skal være IS-krigere. Det fryktes at sivile vil bli brukt som menneskelige skjold, og at en del vil kunne bli holdt innesperret i byen.

Hvor mange som ventes å flykte, er helt uvisst. Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland advarer om at 250.000 sivile kan komme til å flykte fra kampene i Mosul de nærmeste dagene.

– Jeg føler sterkt at den militære planen for å gjeninnta Mosul er mye bedre planlagt, og mye bedre finansiert, enn hjelpe- og beskyttelsesarbeidet for de millioner av sivile som nå blir direkte berørt, sier Egeland til NTB.

Flyktninghjelpen har opprettet mottakssenter for 60.000 mennesker fra Mosul, men kapasiteten vil være for liten dersom det komme 250.000 i løpet av de neste dagene, påpeker Egeland.

Ikke forberedt

Også Redd Barna påpeker at man ikke er forberedt på enorme strømmer.

– Situasjonen er så uforutsigbar at det er umulig å være godt nok forberedt dersom svært mange flykter. Vi har heller ikke finansiering nok for dette, sier Espen Gran. Han understreker at det allerede er folk på flukt fra andre steder rundt Mosul. Blant annet har mange flyktet fra byen Hawija.

Iraks offensiv mot IS i Mosul startet mandag med luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen. De irakiske styrkene har hjelp fra kurdiske styrker og sjiamilitsgrupper på bakken, i tillegg til spesialstyrker fra USA, Frankrike og Storbritannia, som har en rådgivende rolle. Tyrkia opplyste tirsdag at de vil delta i offensiven.

Mer fra Dagsavisen