Verden

Flykter fra orkanen Sandy

Mens New York venter på det som kan bli den verste orkanen noensinne, truer vannmassene med å oversvømme deler av Manhattan og Brooklyn. USAs største t-banenett står i fare for oversvømmelse.

NEW YORK (Dagsavisen): - Vi er rede. Vi har mat og drikke, og plass til hundrevis av mennesker. Det er bare å komme hit, sier Mitt Roberts, leder av ett av New Yorks 67 evakueringssentre, til Dagsavisen.

Større pågang

Inne på Jay Street College i Brooklyn har mellom 40 og 50 mennesker søkt tilflukt fra orkanen Sandy, som truer New York og store deler av USAs østkyst. Til sammen kan millionbyen huse 650.000 mennesker i denne typen evakueringssentre, og myndighetene ber folk i evakueringssoner først søke ly hos venner og kjente. Matt Roberts forventer stor pågang etter hvert som natten nærmer seg.

Under 20 kilometer unna står deler av Brooklyn allerede under vann. Turistene Cathryn, Asha og Pia James titter innom evakueringssenteret og lurer på om de må tilbringe natten på leirsenger i gymsalen. De tre har leid en privat bolig, en kjellerleilighet nær vannkanten i Brooklyn, og de ser ferien forsvinne i regn, vind og evakueringsplaner.

- Det er litt skuffende. Og veldig skummelt, sier Cathryn James, som har tatt med de to tenåringsdøtrene Asha og Pia på USA-ferie på verst tenkelig tidspunkt.

Døtrene vil hjem til solfylte Melbourne i Australia, men må belage seg på å vente: New Yorks flyplasser har stanset all flytrafikk til orkanen er over. Opptil 60 millioner mennesker langs USAs østkyst kan rammes av stormen, ifølge CNN.

- Ikke være dumme

New Yorkerne så ut til å følge guvernør Andrew Cuomos råd om å holde seg inne i går ettermiddag. Både i Brooklyn og på store deler av Manhattan var gatene så godt som tomme i den vanligvis svært livlige storbyen. Vinden kom i voldsomme, ujevne kast, mens det regnet jevnt. Det er ventet opp til 300 millimeter regn de neste tre dagene.

- Ikke vær dumme. Ikke se ut av vinduet og tenk at det ikke ser så ille ut. Det verste er på vei hit, advarer guvernør Cuomo på en pressekonferanse i New Yorks finansdistrikt sør på Manhattan.

Flom truer

Hudson-elva flommet allerede over sine bredder i går morges, og vannstanden fortsatte å øke i lavtliggende områder på Manhattan og i Brooklyn. For ti måneder siden forberedte New York seg på stormen Irene, som var langt mildere enn først fryktet. Sandy er mye verre, advarer amerikanske myndigheter, og både president Barack Obama og republikanernes presidentkandidat Mitt Romney tar nå en pause i valgkampen. Barack Obama lover at alle som trenger det skal få hjelp, og sier han ikke er bekymret over presidentvalget, om nøyaktig en uke.

- Hvis du har blitt bedt om å evakuere, så må du evakuere. Vi kommer til å hjelpe de som må hjelpes, sa Obama, som egentlig var på vei til Florida på et valgkamparrangement, mens Romny avlyser sitt planlagte arrangement i Wisconsin.

- I dette øyeblikk er jeg ikke bekymret for valget. Jeg er bekymret for familier, for økonomien, for bedrifter og for alle der ute. Valget vil gå sin gang. Nå er jeg mest bekymret for at folk skal få mat, vann og et tak over hodet, sier Obama.

Storflom

Sandy er ventet å treffe New York i løpet av natten og tirsdag morgen norsk tid, og det er særlig flomskadene som bekymrer. Orkanen sammenfaller med fullmåne, og tidevannet står allerede høyt. New Yorks myndigheter stengte flere bruer og tunneler inn i Manhattan i går ettermiddag på grunn av sterk vind og flom. Storflom er det verste scenariet, sier Louis Uccellini, miljøsjef og værforsker ved The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

- Ja, dette er det absolutt verst tenkelige, sier Louis Uccellini til CNN.

NOAA advarer om en «omfattende ødeleggende storm, muligens av historisk størrelse».

T-banekollaps

Etter at stormen Irene rammet New York i fjor, advarte forsker Klaus H. Jacob ved Columbia Universitet om hvor heldig byen hadde vært som slapp unna uten store flomskader. Hadde flommen vært bare en fot, drøye 30 centimeter, høyere, ville tunnelene i t-banesystemet flommet over, sier Jacob til New York Times. Han er skuffet over at politikerne ikke har tatt forberedelsene på alvor. Åtte millioner mennesker bruker New Yorks offentlige transport hver eneste dag, og professoren regner med at en ødeleggelse av t-banesystemet vil koste rundt 55 milliarder dollar.

- Jeg er skuffet over at den politiske prosessen ikke har anerkjent at vi spiller russisk rulett, sier Klaus Jacobs, som også er klimarådgiver til bymyndighetene i New York.

Den sterke vinden kan rive ned kraftlinjer og høyere vannstand truer med å ødelegge elektriske anlegg og generatorer.

Mer fra Dagsavisen