Verden

Flykter fra konflikt i Sør-Sudan

SØR-SUDAN: Hundretusener av mennesker er rammet av vold og konflikt i Sør-Sudan. Skuffelsen er stor drøye to år etter selvstendigheten.

Flykter fra konflikt i Sør-Sudan

SØR-SUDAN: Hundretusener av mennesker er rammet av vold og konflikt i Sør-Sudan. Skuffelsen er stor drøye to år etter selvstendigheten.

n Åsne Gullikstad

Sør-Sudan

Ble uavhengig fra Sudan 9. juli 2011.

Om lag 8,8 millioner innbyggere, halvparten er under 18 år. Befolkningen er hovedsakelig kristne eller animister.

Tre av fire har jordbruk som viktigste næringsvei.

Sør-Sudan er Afrikas 5. største oljeprodusent. 98 prosent av landets inntekter kommer fra oljen.

Det sudanske folks frigjøringsbevegelse (SPLM/A) utkjempet fra 1983 til 2005 en krig for løsrivelse av Sør-Sudan. I januar 2005 inngikk SPLM en fredsavtale med regjeringen i Khartoum. Avtalen ga Sør-Sudan delvis selvstyre.

I en folkeavstemning i januar 2010 sa 99 prosent av befolkningen ja til løsrivelse fra Sudan og til å bli et eget land.

Sør-Sudan og Sudan er fortsatt ikke enige om alle betingelsene for delingen. Uavklarte stridsspørsmål er blant annet statsborgerskap, grenseopptrekking og omstridte grenseområder.

Ifølge FN er totalt 360.000 mennesker fordrevet på grunn av krigshandlingene.(NTB)

Voldelige konflikter, brudd på menneskerettighetene og enorm fattigdom - det er situasjonen i Sør-Sudan, der asylsøkeren som drepte tre mennesker på Valdres-ekspressen mandag kveld kommer fra. I løpet av i år er det så langt kommet kun seks asylsøkere fra Sør-Sudan til Norge, ifølge UDIs statistikk. Men uroen i landet de siste årene har sendt enormt mange på flukt: 105.690 hadde flyktet fra landet og minst 240.000 var internt fordrevet ved utgangen av fjoråret, ifølge Flyktninghjelpens flyktningregnskap for 2013.

- Det er skuffelse og stor usikkerhet som preger Sør-Sudan, sier seniorforsker Gunnar Sørbø ved Christian Michelsens Institutt til Dagsavisen.

Traumer

Drøye to år etter at Sør-Sudan ble et selvstendig land er det svært langt igjen for staten som nærmest måtte begynne helt på nytt i å bygge opp et fungerende demokrati. Våpen florerer etter tiår med krig, og vold mellom ulike etniske grupper gjør livet svært utrygt i enkelte deler av landet.

- Det har helt siden fredsavtalen i 2005 vært mye intern vold og konflikt i Sør-Sudan. Siden fredsavtalen er det flere som er blitt drept i Sør-Sudan enn i Darfur-regionen i Sudan, sier Sørbø.

Men svært mange som har flyktet ut fra Sør-Sudan de siste par årene har en lang historie med krig bak seg.

- I mange deler av Sør-Sudan er det snakk om generasjoner som har levd gjennom krig. Deler av landet har vært roligere, men dette er jevnt over et plaget folk, sier Gunnar Sørbø.

Det ble feiret og jublet da Sør-Sudan i juli 2011 endelig kunne bli et selvstendig land. Det skjedde etter en folkeavstemning tidligere samme år, der sørsudaneserne hadde stemt et rungende ja til selvstendighet.

Underutviklet

Uroen er særlig stor i delstaten Jonglei, som er hardt rammet av etnisk rivalisering og konflikter om eierskap til jord og dyr. Mer enn 1.500 mennesker er trolig drept i området siden Sør-Sudans uavhengighet i 2011, og tidligere i høst var mer enn 100.000 mennesker fordrevet etter vold mellom væpnede grupper fra de etniske gruppene Lou Nuer og Murle. En av gruppene som har stått bak volden består av personer fra den etniske gruppen Murle, som er trent og bevæpnet av militslederen David Yau Yau. Sør-Sudans regjeringshær, som består av tidligere opprørere mot Sudan, har siden 2010 kjempet for å slå ned gruppene til Yau Yau.

Uroen forsterkes av underliggende problemer som underutvikling, mangel på lov og orden og et svært militarisert og polarisert samfunn, ifølge analytikere i området.

Ikke alle områder i Sør-Sudan er urolige, men felles for det aller meste av befolkningen i Sør-Sudan er fortsatt en dyp fattigdom. Da landet ble selvstendig for to år siden var det knapt veier og ordentlig bebyggelse utenfor hovedstaden Juba.

Fortsatt er det enorm mangel på helsetjenester, skoler og arbeidsplasser, til tross for at Sør-Sudan har mottatt mye hjelp fra FN og donorland. Over 50 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

- Sør-Sudan er en ung nasjon som fortsatt har store problemer. Det gjelder i forholdet til Sudan, med de uavklarte spørsmålene etter delingen og med kriger i grenseområdene, hvor innbyggerne ønsker å tilhøre sør, men hører til nord for grensen. Men det gjelder også internt: det er fortsatt en svak stat med utbredt korrupsjon og store problemer med å yte tjenester til folk. Det er en enorm skuffelse over at det ikke er blitt bedre, sier Gunnar Sørbø.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

l Se også samfunn side 6-8

droppes, legg faktaboksen med flukttall her i stedet

Mer fra Dagsavisen