Verden

Flykter fra flom og ras

Halve Manila står under vann, og en kvart million mennesker er drevet på flukt som følge av kraftig regn på Filippinene.

Uværet har feid med seg hus, tvunget mange til å søke tilflukt på taket av hjemmene sine og utløst jordskred.

Minst 15 mennesker har mistet livet i uværet, som først og fremst har rammet hovedstaden Manila og omkringliggende provinser. Uværet er det verste siden katastrofeflommen som krevde flere hundre menneskeliv for tre år siden.

To meter dypt vann

TV-bilder viser folk som står på takene sine og veiver for å få hjelp, og redningsarbeidere bruker oppblåsbare flåter for å få folk i sikkerhet.

Skoler, finansmarkedet og de fleste offentlige og private kontorer holdt stengt tirsdag som følge av de voldsomme nedbørsmengdene.

– Hvis vi snakker om prosenter, er minst 50 prosent av Manila rammet av flom, sier Gine Nievarez fra den statlige værvarslingstjenesten.

Mange av veiene i hovedstaden ligger under to meter dypt vann og er ufremkommelige.

Hundrevis av pendlere og flere titalls biler står fast i Manila, som var i ferd med å komme seg på beina igjen etter tyfonen Saola, som slo til i forrige uke.

Jenter druknet

Fem barn og tre voksne døde i et jordras i Quezon by, en forstad til Manila, forteller ordfører Herbert Bautista.

Tre mennesker druknet i Bulacan-provinsen, nord for hovedstaden, ifølge den lokale politisjefen Fernando Mendez. I provinsen Batangas druknet to jenter, en 7-åring og en 9-åring, da de prøvde å komme seg over en stri elv.

En mann døde av elektrisk støt, mens en 80 år gammel mann druknet i Malabon by, ifølge filippinske myndigheter.

– Hørte ikke på advarslene

Myndighetene begynte å evakuere områder mandag kveld da det ble varslet flom, men mange innbyggere ignorerte advarslene og handlet ikke før flommen var et faktum.

– Noen folk er fortsatt så sta, sier en landsbyleder fra Marikina utenfor Manila til en lokal radiostasjon.

– Vi har gått rundt siden i går natt og sagt at folk må evakuere. Vi har gjort jobbene våre, sier han.

En sosialarbeider er frustrert over at noen innbyggere risikerer sine egne liv.

– Jeg trodde jeg kom til å dø da jeg hjalp folk med å flykte fra flommen i går kveld. Og så reiste de hjem igjen i morges – nå skal de ha hjelp igjen.

Mer fra Dagsavisen