Verden

Flykter alene til USA

UNGE: Det siste halvåret har over 47.000 barn og tenåringer kommet alene til USA over grensa fra Mexico. Menneskesmuglere sprer usanne rykter om at mange får bli.

NEW YORK (Dagsavisen): De kommer fra voldsrammede land som Honduras, Guatemala og El Salvador, og har allerede reist langt når den vanskeligste etappen gjenstår: Grensekryssingen fra Mexico til USA.

Stadig flere mindreårige begir seg ut på den farlige reisen mot nord alene. Siden oktober i fjor har over 47.000 barn og tenåringer krysset grensen til USA uten foreldre eller omsorgspersoner. Ifølge amerikanske myndigheter er det er en økning på 92 prosent sammenlignet med året før, skriver New York Times.

Tvinges med i gjenger

Ved utgangen av året regner amerikanske myndigheter med at rundt 60.000 barn og tenåringer vil ha krysset grensa fra Mexico til USA på egen hånd.

75 prosent av de unge kommer fra tre land: Honduras, Guatemala og El Salvador, alle høyt oppe på lista over verdens voldeligste stater. Gjengene, de såkalte «maras», gjør det vanskelig for ungdom å holde seg unna volden. Mange tvinges med, forteller professor Cecilia Minjivar ved Arizona state university.

- De flykter fra vold og fattigdom. Mange tvinges med i gjenger, som straffer dem hvis de ikke blir med.

Håper på reform

Det er flere grunner til den voldsomme økningen. Professor Minjivar trekker fram tre årsaker:

* Mange foreldre har migrert til USA uten å ta med seg barna. Nå kommer barna etter.

* Stort håp om innvandringsreform i USA.

* Menneskesmuglere sprer falske rykter.

Det har gått rykter i flere land om at barn vil få asyl hvis foreldrene allerede bor i USA. Det stemmer ikke.

- Det er mye feilinformasjon ute og går. Debatten om innvandringsreform i USA har gitt mange tro på at de kan få bli bare de kommer seg over grensa, sier Cecilia Minjivar til Dagsavisen.

Skjedd lenge

Minjivar understreker at mindreårige i alle år har tatt seg over grensa, dette er ikke noe nytt problem. Men det store omfanget har fått medienes interesse.

Amerikanske myndigheter har ikke lov til å sende migranter rett tilbake til land som ikke grenser til USA, så de får bli mens saken deres blir behandlet, noe som kan ta måneder og år. Menneskesmuglere bruker denne loven til å spre usanne rykter om at mange derfor får bli.

De aller færreste får oppholdstillatelse.

Den høye veksten i mindreårige migranter, har ført til krav om mer ressurser fra delstatene i sør. Nylig protesterte delstaten Arizona mot at nabostaten Texas busset mange hundre mindreårige innvandrere til Arizona, som ikke har kapasitet til å ta vare på dem. Nylig varslet Obama-administrasjonen bygging av et nytt senter for mindreårige migranter, som vil bli det tredje i sitt slag. Rundt 1.000 mindreårige bor nå i et ungdomssenter i grensebyen Nogales i Arizona. Forholdene er brutale, ifølge presten Jarrett Maupin som har besøkt de unge.

- Det ser ut som et fengsel der inne. Dette er ikke fanger, men mindreårige. De er barn, sier han til Al Jazeera.

Dårlige forhold

En ny rapport fra American Civil Liberties Union dokumenterer behandlingen av 116 barn som har krysset grensen til USA og som holdes av amerikanske myndigheter. Mange forteller om dårlige forhold og overgrep. En 16 år gammel jente sier hun ble antastet av grensevaktene, mens en 13 år gammel gutt ble truet med bank med en jernstang. Andre barn har fortalt om vanskeligheter med å sove i de små rommene der lyset aldri blir skrudd av og temperaturen er lav.

- Det er vanskelig å sikre at de mindreårige får rettighetene sine ivaretatt, sier Cecilia Minjivar.

- Hvem er disse barna?

- Det er fattige og marginaliserte. Mange har foreldre som bor i USA. Mange flykter fra grov vold i hjemlandet.

- Det er mye snakk om en innvandringsreform. Tror du det blir noe av?

- Obama har ofret USAs innvandrere til fordel for andre saker. En innvandringsreform ser ikke ut til å være Obamas prioritet.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen