Verden

Flykaprer pågrepet på Kypros

Mannen som kapret et EgyptAir-fly og tvang det ned på Kypros, er pågrepet. Ingen gisler skal ha blitt skadd i hendelsen.

Se grafikk i bunnen av saken.

Bilder på kypriotisk TV viste kort tid før pågripelsen at flere personer forlot det kaprede flyet på flyplassen i Larnaka.

Minst en person klatret ut av cockpitvinduet. Tre personer med uniform ble deretter sett løpende vekk fra flyet. Kypriotiske medier melder i 14-tiden tirsdag ettermiddag at alle de gjenværende gislene har forlatt flyet.

Flyselskapet EgyptAir meldte tidligere at det var tre passasjerer, tre fra kabinpersonalet, samt flygeren og annenflygeren igjen på flyet, i tillegg til kapreren.

«Bombebelte»

En mann som hevdet han hadde en bombe festet til kroppen, kapret flyet like etter avgang fra Alexandria i Egypt med kurs for Kairo. Deretter tvang han flykapteinen til å endre kurs og fly til Larnaka.

Ifølge en talsmann for egyptiske myndigheter, Hossam al-Queish, krevde kapreren først å bli fløyet til Istanbul, men ombestemte seg da kapteinen sa at flyet ikke hadde nok drivstoff til dette.

Flyet landet på Larnaka International Airport klokka 8.46. De fleste passasjerene fikk gå kort tid etter landing.

Kaprerens motiv er fortsatt uklart. Kypriotiske myndigheter har avvist at det dreier seg om terrorisme og har omtalt gjerningspersonen som psykisk ustabil.

– Vi har tilsynelatende å gjøre med en ustabil person, og saken håndteres deretter, sier Alexandros Zenon i Kypros' utenriksdepartement til pressen tirsdag ettermiddag.

Asyl

Kypriotisk kringkasting (CYBC) meldte først at det trolig lå personlige motiver bak kapringen, og viste til at kaprerens ekskone er bosatt på Kypros.

– Denne kapringen er ikke terrorrelatert, slo Kypros' president Nikos Anastasiades fast under en pressekonferanse.

Ifølge Egypts statsminister hadde kapreren imidlertid bedt om å møte EU-representanter. Han skal også ha bedt om asyl på Kypros.

Det var lenge full forvirring rundt hvem kapreren er og hva motivet hans kunne være. Først ble en egyptisk universitetsprofessor anklaget, men utenriksdepartementet på Kypros navnga senere kapreren som Seif Eldin Mustafa og sier han tilsynelatende er egyptisk statsborger.

Det var en egyptisk regjeringstalsmann og statlige egyptiske medier som identifiserte kapreren som en ung veterinærprofessor fra Alexandria, men det ble altså dementert.

Professoren var ombord på flyet, men forteller til arabiske BBC at han selv var blant de evakuerte passasjerene, skriver The Independent.

Uklart antall

Meldingene om hvor mange som befant seg om bord i det kaprede flyet varierer. Ifølge sjefen for flyplassen i Alexandria var det 26 utlendinger blant passasjerene, deriblant åtte amerikanere, fire briter, fire nederlendere, to belgiere, en franskmann, en italiener, to grekere og en syrer. Nasjonaliteten til de resterende tre er ikke kjent.

– Vi har mottatt foreløpig informasjon som tilsier at det ikke skal ha vært nordmenn om bord i flyet, sier pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

Mange kapringer

All trafikk til og fra Larnaka International Airport ble stanset og innkommende fly til Kypros ble omdirigert til Paphos-flyplassen.

Flyplassen i Larnaka er ikke ukjent med kapringer. På 1970- og 80-tallet ble en rekke kaprede fly tvunget til å lande der.

Forholdet mellom Egypt og Kypros fikk en knekk i 1978, da egyptiske kommandosoldater gjorde et mislykket forsøk på å storme et kapret fly i Larnaka.

I 1988 ble to gisler drept om bord i et kuwaitisk fly under en mellomlanding på flyplassen. Flyet ble kapret på vei fra Bangkok til Kuwait.

IS-gruppe

Sikkerheten ved egyptiske flyplasser ble betydelig skjerpet etter at et russisk charterfly på vei fra Sharm el-Sheikh til St. Petersburg styrtet på Sinaihalvøya 31. oktober 2015. Alle de 224 om bord omkom.

Gruppen Sinai-provinsen, som IS anerkjenner som sin gren i Egypt, påtok seg ansvaret og hevdet at de hadde smuglet en bombe inn på flyet.

Russland og flere vestlige etterretningstjenester konkluderte også med at flyet styrtet som følge av en bombe. (NTB)

Mer fra Dagsavisen