Verden

Flertall for sjokoladekongen

PRESIDENTVALGET: Vold og stengte valglokaler forhindret mange fra å stemme i det urolige Øst-Ukraina, men ellers gikk valget fredelig for seg. Storfavoritt Petro Porosjenko utroper seg til valgvinner.

KIEV (Dagsavisen): Etter måneder med uro og brutal vold flere steder i landet tok Ukraina i går viktige skritt mot mer stabilitet med valg på ny president. Valgdagsmålingen som kom da stemmelokalene stengte i går kveld, viser at det ble et brakvalg for Petro Porosjenko. Eieren av godterikonsernet Roshen og en av Ukrainas aller rikeste, har ledet stort fram mot valget og kan ha fått mer enn 55 prosent av stemmene. Dermed kan valget være avgjort alt i første valgrunde og sjokoladekongen er ny president.

- Porosjenko er en bedre oligark enn de andre. Han driver et effektivt og moderne selskap og han tar sosialt ansvar. Og så er sjokoladen hans veldig god, sier velger Andrii Chernenko.

Han møtte Porosjenko på et folkemøte i hjembyen sin Uman i forrige uke. Det var fullt oppmøte og Porosjenko imponerte som en langt bedre taler enn ekspresident Viktor Janukovitsj.

Janukovitsj ble avsatt i februar, etter måneder med store folkeprotester og kamper i Kiev. Siden da har landet vært ledet av en midlertidig president og regjering.

Velgere i kø

De store spørsmålene før valget var hvor mange i de urolige og voldelige områdene Donetsk og Luhansk som ville få mulighet til å stemme, og hvordan Russland kom til å reagere på valget av ny president.

Valgdeltakelsen var ventet å bli svært høy og da valglokalene åpnet på morgenen i går, sto folk allerede i kø i sola i hovedstaden Kiev.

Mange omtaler valget som det viktigste siden uavhengigheten i 1991. Den midlertidige statsministeren Arsenij Jatsenjuk oppfordret folk til å stemme for å «forsvare Ukraina».

Den første og viktigste oppgaven til landets nye myndigheter blir å få en slutt på volden og kampene øst i Ukraina, og hindre at landet går videre i oppløsning.

- Det første vi må gjøre er å sørge for fred for alle Ukrainas innbyggere, sa presidentfavoritt Porosjenko da han avla sin stemme i Kiev i går formiddag.

Fredelig og urolig

Valgobservatører melder at gjennomføringen av valget har gått bra i hovedstaden og i store deler av landet, men sikkerhetssituasjonen er dramatisk i øst. I flere valgkretser i regionene Donetsk og Luhansk mot grensen til Russland, ble valget avlyst på grunn av dårlig sikkerhet og blokkering av valget fra væpnede, prorussiske separatister.

Problemene dreier seg om alt fra at stemmelister manglet til trusler mot valgmedarbeidere og vold som skremte folk fra å gå ut. Bare de siste dagene er 20 personer blitt drept, deriblant 16 ukrainske soldater og en italiensk journalist og tolken hans. Det skal også ha vært skyting i sentrum av Donetsk by på valgdagen.

- Folk er redde. Jeg hørte skudd i går natt, sier Valentyna Pavlivna (63) i Luhansk til avisen Kyiv Post.

På den russisk-okkuperte Krim-halvøya ble det ikke avholdt valg.

Verre enn ventet

Rådgiver Berit Lindeman i Den norske Helsingsforskomité er på plass i Kiev for å observere valget og koordinere 6.200 ukrainske og russiske valgobservatører. Sikkerhetssituasjonen i øst ble verre enn de trodde.

- Det har vært en negativ utvikling den siste uka og flere valgdistrikter enn forventet har avlyst valget i Donetsk og Luhansk, sier hun til Dagsavisen.

Men uroen berører for få velgere til at det vil gjøre valget ugyldig. Lindeman tror heller ikke blokkeringen av valget i øst vil få konsekvenser for valgets legitimitet internt i Ukraina.

- Ukrainere som ønsket å stemme vil ikke skylde på Kiev for dette, de vil heller rette skytset den andre retningen, sier hun.

Russland anklages for å organisere opprørerne i Øst-Ukraina og forsyne dem med våpen, men russiske myndigheter avviser dette. Meningsmålinger viser at det er et mindretall av befolkningen i de østlige regionene som ønsker løsrivelse fra Ukraina og å bli en del av Russland.

Den lave valgdeltakelsen i øst kan likevel få følger for om Russland anerkjenner valgresultatet. Før helgen sa president Vladimir Putin at Russland vil respektere valget og samarbeide med Ukrainas nye lederne. Samtidig provoserer statsminister Dimitrij Medvedev ukrainske myndigheter med besøk til Krim-halvøya på valgdagen.

iselin.moller@dagsavisen.no

Krever nytt parlamentsvalg

På Maidan-plassen i Kiev er det lite som minner om de brutale kampene mellom demonstranter og politi fra i vinter.

I stedet er plassen full av folk som bruker den varme sommerdagen til å spise is og ta bilder av teltene og barrikadene som fortsatt står.

Volodymyr Viatrovych, som var en av aktivistlederne for de fredelige protestene på Maidan, mener målet ikke er nådd med presidentvalget.

– Dette valget er ikke så viktig. Det bidrar trolig til stabilisering, men ikke til politisk endring. Vi trenger nye politikere, derfor må ha vi også ha nytt parlamentsvalg, sier Viatrovych.

President Janukovitsj endret loven og skaffet mer makt til seg selv, men da han ble avsatt, bestemte nasjonalforsamlingen å gå tilbake til den forrige grunnloven og ta tilbake mye av presidentens makt. Den nye presidenten vil derfor være langt mindre mektig enn Janukovitsj var.

Om det blir nyvalg til parlamentet er et av de store spørsmålene som trolig blir avgjort i løpet av kort tid.

– Maidan er ikke lenger bare en geografisk plass, men en måte å tenke på. Maidan stiller krav til myndighetene, og det vil vi fortsette med, sier Viatrovych.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen