Verden

Flertall for Johnsons Brexit-avtale

Boris Johnsons Brexit-avtale fikk først flertall i parlamentet for sin utmeldingsavtale, før hans foreslåtte tidsramme for avtalen ble stemt ned. Nå truer Johnson med å trekke avtalen og lyse ut nyvalg før jul.

Boris Johnsons plan om å hastebehandle og vedta Brexit-avtalen han har forhandlet frem med EU fikk seg et kraftig skudd for baugen tirsdag.  Etter først å ha fått flertall for sin utmeldingsavtale, tapte Boris Johnson den andre avstemningen knyttet til tidsrammen for behandlingen av lovforslaget senere på dagen.

322 av de folkevalgte stemte mot, mens 308 stemte for å behandle avtalen allerede denne uken. Det betyr at Johnson nå trolig ikke vil rekke å melde Storbritannia ut av EU innen 31. oktober, som han har lovet.

Tidligere tirsdag sa Johnson til britiske medier at han ville trekke forslaget, og kalle inn til nyvalg før jul om han tapte dagens avstemning. Det sto han på også etter han tapte den andre avstemningen om tidsaspektet, selv om han altså fikk flertall for å behandle avtalen.

LES OGSÅ: Underhuset fikk ikke stemme over Brexit-avtalen på nytt

Stort gjennombrudd og knusende tap

Etter at han tapte avstemningen på lørdag, måtte Johnson bite i det sure eplet og sende et brev til EUs president der han ba om en utsettelse. EU har uttalt at de følger situasjonen nøye, og selv om Frankrike har vært tydelige på at de ikke ønsker en ytterligere utsettelse, går det nå mot at EU innvilger en utsettelse av britenes utmelding av EU.

Før han tapte avstemningen om tidsrammen for avtalen, stemte det britiske parlamentet over Boris Johnsons Withdrawal Agreement Bill (WAB), som legger føringer for hvordan Storbritannia skal gå ut av EU.

Utmeldingsavtalen fikk flertall med 30 stemmer i den første avstemningen, der 329 av de folkevalgte for mens 299 stemte mot. Det var en stor seier for Johnson, og det største gjennombruddet for en Brexit-løsning siden folkeavstemningen i 2016.

Så langt kom aldri Theresa May, men den første seieren føles likevel hul for Johnson som gikk på et nytt stygt nederlag like etterpå.

EU-president Donald Tusk konsulterer nå med EU-landenes ledere om Storbritannias anmodning om å utsette brexit til 31. januar, opplyser Mina Andreeva, talskvinne for EU-kommisjonen.

På Twitter skriver hun at kommisjonen «noterer seg kveldens resultat og forventer at den britiske regjeringen vil informere om de neste stegene».

LES OGSÅ: Sendte brev til EU mot sin vilje – uten å signere

Setter lovforslag på pause

I realiteten har han to valg for veien videre. Det ene er å gå med på å gi Parlamentet mer tid. Dette vil bety en flere uker lang utsettelse av brexit. Alternativt kan han trekke lovforslaget og foreslå nyvalg, som han truet med å gjøre tidligere tirsdag.

Valgloven krever to tredels flertall for å skrive ut nyvalg. Det oppnådde ikke Johnson da han tidligere i høst forsøkte å tvinge fram et valg. Opposisjonen, med Labour i første rekke, har så langt ikke villet gå med på dette. De vil sikre at en forlengelse er på plass og at landet ikke krasjer ut av EU i slutten av denne måneden.

Johnson selv sa han var fornøyd med seieren i den første avstemningen, men beklager nederlaget i den andre. Han sier han nå setter brexitprosessen på pause.

– Dette huset har igjen stemt for en forsinkelse. Nå må EU avgjøre hva som skjer videre, sa han.

Johnson påpekte samtidig at Storbritannia vil forlate EU med regjeringens brexitplan, som Parlamentet har gitt sitt samtykke til, på «en eller annen måte».

Opposisjonsleder Jeremy Corbyn tilbyr Johnson å samarbeide om veien videre.

– Jobb med oss, med oss alle, for å komme fram til en akseptabel tidsplan. Det er den eneste veien framover, sa Corbyn.

LES OGSÅ: Fra Super Saturday til Manic Monday og Torture Tuesday; Brexit-dramaet halter videre

---

Tidslinje for den nye brexitavtalen

  • Torsdag 17. oktober ble forhandlere fra EU og Storbritannia enige om en ny utmeldingsavtale. På toppmøtet samme dag ga EU-landenes ledere sin tilslutning.
  • Lørdag 19. oktober ble avtalen lagt fram i et ekstraordinært parlamentsmøte i London. Parlamentet avslo å stemme over avtalen og vedtok å behandle de nødvendige lovendringene først. Uten en godkjent avtale måtte regjeringen be EU om en utsettelse.
  • Mandag 21. oktober ble regjeringens forsøk på å fremme avtalen på nytt avvist av Underhusets leder. Senere la regjeringen fram det bindene lovforslaget.
  • Tirsdag 22. oktober stemte Underhuset for Johnsons brexitavtale. Men deretter ble regjeringens tidsplan for den videre brexitprosessen nedstemt.
  • Hva som nå skjer, er foreløpig uklart, men det går trolig mot enda en utsettelse av brexit.
  • I forkant av tirsdagens voteringer sa Johnson at han ville skrive ut nyvalg dersom han ikke fikk medhold av Underhuset. Men det har han så langt ikke gjort. For å hindre en kaotisk og avtaleløs brexit, har opposisjonen så langt motsatt seg nyvalg før en avtale eller en utsettelse er sikret.
  • De konservatives leder i Underhuset, Jacob Rees-Mogg sier det vil bli holdt nye brexitdebatter i Underhuset onsdag 23. og torsdag 24. oktober.
  • EU-president Donald Tusk sier han vil drøfte en mulig britisk henvendelse om brexitutsettelse med EU-landenes ledere. Unionen mener en utmelding uten en avtale er uønsket. Tidligere har det vært signalisert at en utsettelse kan bli innvilget for å holde nyvalg eller en ny folkeavstemning.
  • 31. oktober er den offisielle utmeldingsdatoen, som statsminister Boris Johnson har lovet å overholde.
  • 31. januar 2020 er holdt fram som en sannsynlig ny brexitdato dersom EU sier ja til en utsettelse.

---

Mer fra Dagsavisen