Verden

Flertall for at Danmarks tidligere innvandringsminister stilles for riksrett

Flertallet i Folketinget mener Danmarks tidligere innvandringsminister Inger Støjberg (V) bør stilles for riksrett for en ulovlig asylinstruks fra 2016.

Socialdemokratiet opplyste torsdag at det ville stemme for, noe som betyr at det er flertall i Folketinget.

Bakgrunnen er at daværende utlendings- og integreringsminister Støjberg i 2016 ga instruks om at asylsøkerpar ikke skulle få bo sammen hvis kvinnen var under 18 år.

Instruksen, som rammet 23 par, viste seg å være ulovlig.

For-flertall i Venstre

Alle partiene i rød blokk er for, og også i Støjbergs Venstre er det flertall for riksrett.

Men partiet er splittet. 9 av medlemmene i folketingsgruppen, blant dem tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, vil stemme mot, mens et flertall på 32 er for.

Støjbergs framtid, både som partimedlem og som partiets justispolitiske person, er uviss.

– Jeg er skuffet over at det er min egen partileder, Jakob Ellemann-Jensen, som inviterer resten av Folketinget til å reise en riksrettssak mot meg, sier Støjberg etter partiets gruppemøte, selv om det var klart at hun ville bli stilt for riksrett allerede før Venstres møte.

– Den største mistillitserklæringen man kan gi til en kollega i Folketinget, er å reise riksrettssak mot dem, legger hun til.

Les også: Trump fordømmer volden i Washington i ny video – nevner ikke riksrettstiltalen

To partier sier nei

Ellers fra blå blokk stemmer Liberal Alliance og De konservative for, mens Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti er imot.

Mai Mercado, som er gruppeleder for De konservative i Folketinget, sa tidligere torsdag at det ville være vanskelig å lande på noen annen konklusjon enn at Støjberg bør stilles for riksrett.

– Lov er lov, og loven skal følges, uansett hvem vi er og hva vi ellers står for, sa hun. De konservative satt i regjering med Venstre da instruksen ble utstedt.

Ulovlig instruks

En delrapport fra den danske Instrukskommisionen konkluderte med at Støjberg ga instruksen tross advarsler fra embetsverket om at den var ulovlig. Rapporten ble levert til Folketinget i desember.

I rapporten ble Støjbergs ordre beskrevet som «villedende», «misvisende» og «klart ulovlig», og den forkastet ifølge avisa Politiken eksministerens forsvar.

To jurister, som er oppnevnt av Folketinget, vurderte i forrige uke at Støjberg trolig vil bli dømt om det tas ut en tiltale.

Les også: Uklart hvordan riksrettsprosessen blir i Senatet

Støjbergs forsvar

Støjberg har forsvart seg med at instruksen kun var uttrykk for en politisk holdning, og at hun til departementet sitt ga uttrykk for at internasjonale konvensjoner selvfølgelig skulle overholdes, skriver danske TV2.

På Facebook torsdag deler hun en nyhetssak om to søskenbarn på henholdsvis 14 og 28 år som skal ha blitt tvunget til å gifte seg.

Støjberg skriver at hun får vondt i magen og blir trist.

– Barnebruder er et forferdelig fenomen, og jeg vil – som jeg ville den gang – gjøre alt jeg kan, innenfor lovens rammer, for å beskytte jentene, heter det i innlegget.

Danmarks sjette riksrett?

Et underutvalg i Folketinget skal torsdag ettermiddag, ifølge TV 2 fra klokken 15-16.30, holde et møte der det formelt blir avgjort om Støjberg stilles for riksrett eller ei.

Blir Støjberg kjent skyldig, vil hun kunne bli bøtelagt eller dømt til betinget fengsel. Det har tidligere vært fem riksrettssaker i dansk historie, og bare én siden 1910, ifølge altinget.dk. vaktsjef@ntb.no

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen