Innbyggere i Deraa ber foran kisten til en aktivist under en begravelse. Demonstranter sier han ble drept av syriske regjeringsstyrker. Titusenvis av syrere er også blitt torturert av syriske myndighetsorganer, ifølge en ny rapport.

Flere tortursentre i Syria

Syria driver 27 tortursentre, hvor titusenvis av fanger blir slått, syrebrent og seksuelt misbrukt, viser en ny rapport.

– Så begynte de å skvise fingrene mine med tang. De stiftet meg i fingrene, brystet og ørene. Jeg fikk bare ta dem ut hvis jeg snakket. De brukte to ledninger som var koblet til et bilbatteri, og ga meg elektriske støt. Jeg trodde jeg aldri ville få se familien min igjen, sier en 31 år gammel mann som ble arrestert av syriske sikkerhetsstyrker i området rundt Idlib i juni, i rapporten.

Human Rights Watch (HRW) avdekker i en ny rapport 27 fangesentre i Syria hvor tortur er utbredt, og mener etterretningstjenesten har brukt sentrene helt siden starten av den 16 måneder lange konflikten i landet.

Ifølge menneskerettsgruppa er titusenvis av mennesker blitt arrestert av ulike syriske myndighetsorganer siden demonstrasjonene mot president Bashar al-Assad brøt ut i fjor vår. HRW har gjennomført mer enn 200 intervjuer med personer som sier de er blitt torturert, og kan dokumentere mer enn 20 torturmetoder.

– Metodene viser en klar torturpolitikk fra myndighetenes side, og utgjør derfor forbrytelser mot menneskeheten, heter det i rapporten. Menneskerettsgruppa mener FNs sikkerhetsråd bør henvise saken til Den internasjonale strafferettsdomstolen (ICC). (NTB)