Flere terrorsiktede løslates i Danmark

Tre av de fem terrorsiktede som ble framstilt for varetektsfengsling i Danmark fredag, blir løslatt. Alle er siktet for terrorplanlegging.

Siktelsen mot de tre, en kvinne og to menn, blir opprettholdt, men dommer Lone Molsted fant ikke tilstrekkelig bevisgrunnlag til å varetektsfengsle dem.

To andre siktede, begge menn, ble i København byrett fredag varetektsfengslet i fire uker. Alle fem er siktet etter den mest alvorlige terrorparagrafen i den danske straffeloven.

Våpenkjøp

Ifølge siktelsen forsøkte de fem, som er i alderen 21 til 28 år, å kjøpe pistoler, lyddempere og ammunisjon som de planla å bruke i en eller flere terroraksjoner.

De fem ble pågrepet sammen med 16 andre personer i en omfattende politiaksjon flere steder i Danmark onsdag og framstilt for varetektsfengsling torsdag.

Etter et elleve timer langt fengslingsmøte satte dommer Lone Molsted strek og gjenopptok behandlingen fredag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sprer hysteri

Forsvareren til de fem, Jakob Lund Poulsen, anklager enkelte danske medier og politikere for å spre hysteri i saken, og han maner til ro.

– Det er behov for saklig og nøktern informasjon om saken, sier Poulsen.

Han krevde åpne dører under fengslingsmøtet, men fikk ikke gjennomslag for dette.

Bombeplaner

Fire andre som ble pågrepet onsdag og siktet for terrorplanlegging, ble varetektsfengslet i fire uker torsdag. Tre av dem er siktet for å ha planlagt å framstille én eller flere bomber.

Ifølge siktelsen har tre av dem, én 38 år gammel kvinne og to 21 år gamle menn, gjennom samtaler og møter planlagt å framstille en eller flere bomber.

De tre skal også ha anskaffet komponenter til framstilling av TATP, et svært farlig og ustabilt sprengstoff som er kjent som «Satans mor».

Det er ikke kjent hvor de planla å benytte sprengstoffet, og det er heller ikke kjent hvilke komponenter det er snakk om eller om framstillingen av TATP var påbegynt.

Nekter straffskyld

En 29 år gammel mann er også varetektsfengslet i saken, men det er ikke kjent hva han anklages for. Fengslingsmøtet mot mannen i Odense gikk bak såkalt dobbelt lukkede dører, noe som innebærer at også siktelsen holdes hemmelig.

De øvrige som ble pågrepet i onsdagens aksjon, ble løslatt torsdag. Siktelsene mot dem blir imidlertid opprettholdt. Alle nekter straffskyld.

En eller flere av de pågrepne i Danmark har vært i kontakt med en terrorsiktet nordmann i 20-årene, bekreftet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) torsdag.

Nordmannen ble pågrepet av PST i september og er siktet for terrorforbund, men han nekter straffskyld.