Verden

Flere palestinske båtflyktninger

BÅTFLYKTNINGER: Over 80 prosent av palestinerne som hittil i år har risikert livet over Middelhavet for å komme til Italia, kom i etterkant av Israels militæroperasjon.

Flere palestinske båtflyktninger

BÅTFLYKTNINGER: Over 80 prosent av palestinerne som hittil i år har risikert livet over Middelhavet for å komme til Italia, kom i etterkant av Israels militæroperasjon.

n Tone magni F. Vestheim

Det viser tall Dagsavisen har hentet inn fra IOM, FNs organisasjon for migranter.

Israel startet militæroffensiven Operation Protective Edge på Gaza-stripen den 
8. juli.

Mens bare 30 palestinere kom båtveien til Italia over Middelhavet i juni, økte antallet til 1.104 i juli.

I august og september fortsatte antallet palestinske båtflyktninger å stige: 1.273 ankom i august og 1.333 personer i september.

- Sammenheng med Gaza

I september omkom over 500 båtflyktninger og migranter i et av de verste båtforlisene på Middelhavet noensinne. Mange var palestinere. Den Gaza-baserte menneskerettighets­organisasjonen Adamir uttalte til EU Observer i september at 400 personer var savnet.

- 80 prosent av palestinerne som har ankommet Italia, har kommet i etterkant av sommerens hendelser på Gaza-stripen. Vi setter tallene i sammenheng med det, sier Joel Millman, pressetalsmann i IOM til Dagsavisen.

Så langt i år har vel 5.044 palestinere risikert livet på Middelhavet for å komme ut av de palestinske områdene. I mai hadde bare 483 palestinere kommet til Italia.

FN-tallene baserer seg på antallet som selv sier at de er palestinere når de ankommer Italia. IOM registrerer ikke hvorvidt båtflyktningene kommer fra Gaza eller andre palestinske områder. Millman i IOM sier det er sannsynlig at de har sin opprinnelse fra Gaza, men at de også kan komme fra Egypt og Yarmouk-leiren i Syria.

I tråd med sesongsvingninger registrerte færre palestinske båtflyktninger, 821, seg i Italia i oktober.

- er nødt

Millman mener tallene viser følgende: Menneskene som kommer til Europa over Middelhavet, kommer ikke fordi de vet at de blir reddet av rednings­operasjoner som Mare Nostrum (som nå fases ut av Italia.)

- Det økende antallet palestinske båtflyktninger viser at de kommer på grunn av «push-faktorer», at de faktisk må reise fra en vanskelig situasjon, og ikke «pull-faktorer», som at de vet at de blir plukket opp av redningsaksjoner, sier Millman.

Hadde det siste vært tilfelle, ville palestinerne kommet tidligere, siden Mare Nostrum startet i oktober i fjor, og ikke først etter hendelsene på Gaza-stripen, mener Millman.

De fleste av palestinerne som er kommet båtveien til Italia, er menn, viser FN-tallene.

Nær en tredjedel, vel 28 prosent, er palestinske barn og ungdommer under 18 år.

Hver tiende palestinske båtflyktning er et barn eller en ungdom under 18 år som ikke kommer i følge med noen.

17 prosent er kvinner.

- Slapp babyer i havet

- Jeg har ikke noe liv i Gaza uansett, sier en av de overlevende til den tyske avisen Der Spiegel etter båtforliset utenfor Malta i september, der mange palestinere omkom.

Smuglerne sier til avisen at de tidligere mottok 20 palestinere i måneden som ville ta sjøveien til Europa. Nå er antallet økt til 20 om dagen, ifølge smuglerne.

Forliset skal ha skjedd da smuglere ønsket å flytte flyktningene over i en mindre båt nær Italia. Det ville ikke flyktningene. Smuglerne skal da ha senket båten de satt i. Båten gikk raskt ned. 300 personer som befant seg under dekk, druknet på stedet, ifølge den tyske avisen Der Spiegel, som har snakket med overlevende. En forteller at han så mødre slippe egne babyer i havet etter hvert som de ikke hadde flere krefter igjen.

tone.magni.finstad.vestheim@
dagsavisen.no

«Det økende antallet palestinske båtflyktninger viser at de kommer fordi de faktisk må reise 
fra en vanskelig ­situasjon.»

Joel Millman, FNs ­organisasjon for migranter

Palestinske båtflyktninger

Palestinere som ankom Italia med båt over Middelhavet

Juni: 30 personer

Juli: 1104 personer

August: 1273 personer

September: 1333 personer

Oktober: 821 personer

Kilde: IOM, FNs organisasjon for migranter

Mer fra Dagsavisen