Verden

Flere land vil ha stans i dødsstraff

Rekordmange land vil trolig stemme for forslaget om at FN skal kreve stans i bruken av dødsstraff. Men forslaget går ikke gjennom.

Rekordmange land vil støtte et nytt forslag om at FN skal kreve stans i bruken av dødsstraff, spår Norges FN-ambassadør Geir O. Pedersen. Men flere av stormaktene nekter å godta kravet.

Slike forslag debatteres annethvert år. Tallet på nasjoner som stemmer mot, skrumper stadig inn, mens nye land spesielt fra de fattigere delene av verden slutter seg til.

«Sterkt signal»

– Det økende tallet på land som støtter kravet om at bruken av dødsstraff skal stanses inntil videre, viser at dette ikke lenger er en sak der de vestlige landene dominerer. Dette er en global kampanje, sier Geir O. Pedersen til nyhetsbyrået AFP.

Forslaget skal etter planen tas opp til votering natt til fredag norsk tid.

– Avstemningen i FNs hovedforsamling er viktig fordi det sender et svært sterkt signal til hele verdenssamfunnet. Hovedforsamlingen er det ene stedet der alle nasjoner er representert, og her er det et sterkt flertall for et moratorium, framholder Pedersen.

Stormaktene

Men blant landene som fortsatt har og bruker dødsstraff, er stormaktene USA og Kina, som begge er medlemmer av FNs sikkerhetsråd. Russland har ikke formelt avskaffet dødsstraff, men russerne sluttet på 1990-tallet å fullbyrde dødsdommer.

De to siste landene i Sikkerhetsrådet, Frankrike og Storbritannia, har for lengst avskaffet dødsstraff, i likhet med alle andre land i Vest-Europa. I tillegg til i USA og Kina blir mennesker fortsatt henrettet i Saudi-Arabia, Iran, Irak og Japan.

Iranerne henrettet over 650 mennesker i 2011, mens Irak gjennomførte 70 henrettelser første halvår, mot 67 i hele 2011.

En statshemmelighet

– Økningen i tallet på irakiske henrettelser er farlig, lar seg ikke forsvare og truer rettssikkerheten, sier FNs kommissær for menneskerettighetene Navi Pillay.

Tallet på henrettede i Kina er offisielt en statshemmelighet, men antas ifølge forkjempere for menneskerettighetene å komme opp i flere tusen per år. Japan har i løpet av 2012 gjennomført en håndfull henrettelser, der det for første gang på 15 år også ble hengt en kvinne.

Japanske FN-diplomater forsvarer den fortsatte bruken av dødsstraff med det tradisjonelle hovedargumentet for denne straffeformen. Så lenge det begås alvorlige forbrytelser, må trusselen om dødsdom og henrettelse beholdes som avskrekkende middel, sier de.

Mer fra Dagsavisen