Verden

Flere land advarer kvinner mot å bli gravide

På tre måneder er rundt 4.000 babyer i Brasil født med misdannelser som skyldes zikaviruset. – Det er en alvorlig situasjon. Viruset ser ut til å spre seg ganske raskt, sier lege Morten Rostrup.

Bilde 1 av 3

Antall land som har påvist zika-viruset hos mennesker er nå oppe i 27 i Latin-Amerika, Karibia og Nord-Amerika. Verst er det i Brasil, der myndighetene skal sende ut 220.000 soldater for å dele ut informasjon.

Viruset kan komme opp i mellom tre og fire millioner tilfeller totalt, sa WHO i går.

– Det er en alvorlig situasjon, for det er et virus som kan gi svært alvorlige skadevirkninger, og ser ut til å spre seg ganske raskt, sier lege Morten Rostrup i Leger uten grenser til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Frykter ikke zikaviruset

Født med lite hode

Alarmen har gått etter at flere enn 4.000 babyer i Brasil bare siden oktober er blitt født med mikrocefali, som innebærer at hodet er mindre enn normalt og hjernen underutviklet.

28. november konstaterte brasilianske myndigheter en forbindelse mellom zikaviruset og disse misdannelsene hos nyfødte. Kontrasten i tallene er slående: I 2014 ble bare 150 babyer i Brasil født med mikrocefali. Det er særlig områder nordøst i Brasil som har en høy forekomst.

Nå advarer både Brasil, El Salvador, Ecuador og Colombia kvinner mot å bli gravide inntil man vet mer. El Salvadors helsemyndigheter mener kvinner bør unngå å bli gravide i løpet av de neste to årene.

– Det er dramatisk når myndigheter ber folk om ikke å bli gravide. Jeg kan ikke huske å ha hørt tilsvarende råd tidligere, sier Rostrup.

Helseetaten Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i USA advarer gravide mot å reise til 14 risikoland i Sentral- og Sør-Amerika. I Nord- og Sør-Amerika er det bare Canada og Chile som ikke har myggen som kan bære viruset, aedes-myggen.

– Det er virkelig noe vi ikke har sett før. Det dreier seg om barn som blir født med en alvorlig nevrologisk sykdom de vil bære med seg så lenge de lever, sier doktor Lyle Petersen ved CDC til CNN.

Zika-viruset ble oppdaget i Brasil i april i fjor, og har siden spredd seg til store deler av landet. Brasils helseminister Marcelo Castro kaller zika-viruset en av de største helsetruslene i Brasils historie. Han sier aedes-myggen, som også kan føre videre denguefeber og gulfeber, er landets «fiende nummer en».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tropesykdommer spres

Anthony Fauci, direktør ved National Institute of Allergy and Infectious Diseases i USA, er bekymret.

– Dette er bare begynnelsen av virusets eksistens i de amerikanske kontinentene og den vestlige del av verden. Inntil det siste året hadde vi ikke sett zika-viruset i den vestlige del av verden, sier Fauci til BBC.

For få dager siden ble en baby på Hawaii født med mikrocefali, og fikk påvist zika-viruset. Det er første tilfelle i USA der misdannelsen kobles til viruset. Moren hadde vært i Brasil under svangerskapet.

President Barack Obama har bedt om at forskningen intensiveres. Det finnes foreløpig ingen vaksine.

Smitten spres gjennom mygg, og det er i varme strøk risikoen finnes, siden det er der den type mygg som kan bære viruset, lever.

Morten Rostrup er bekymret for en rekke sykdommer i land utenfor den vestlige verden, og nevner blant annet denguefeber, kolera, malaria og meslinger.

Denguefeber og gulfeber spres av samme type mygg som zika-viruset. Også malaria smitter via mygg.

– Flere av de tropiske sykdommene sprer seg til større områder med den globale oppvarmingen. Med klimaendringer må vi være forberedt på mer av denne utviklingen, sier Rostrup, og forklarer det blant annet ved at myggen som bærer sykdommer får et bredere nedslagsfelt når det blir varmere.

LES OGSÅ: Ebolanedgang i alle land

Lært av ebola?

Selv om zika-viruset først og fremst er risikabelt for fostrene til smittede kvinner, er det også oppdaget nevrologiske skadevirkninger på andre pasienter; det såkalte Guillain–Barré-syndromet.

– Det er en nevrologisk tilstand som kan gi lammelser i kroppen og i alvorlige tilfeller også åndedrettet. Viruset trigger i disse tilfelene en immunologisk respons der kroppen aktivt angriper seg selv, sier Rostrup.

Leger uten grenser i Latin-Amerika har ikke hatt direkte erfaring med pasienter med zika-viruset, men følger situasjonen tett for å se om responsen fra myndighetenes side er god.

– Det er veldig viktig å handle så fort som mulig ved å begrense myggens utbredelse, ved at folk beskytter seg og ved at det satses på forskning som kan resultere i en vaksine, sier Rostrup.

Da ebolaepidemien i Vest-Afrika eksploderte, og det også førte til tilfeller i Vesten, ble det med norsk deltakelse utviklet en svært lovende vaksine. Men FN ble kritisert for å ha reagert sent på ebolakrisen.

– Jeg tror WHO har lært en god del av ebolaepidemien; at det gjelder å være føre var og raskt ute. Det virker som zika-viruset blir tatt veldig alvorlig, men dette må også gjelde andre smittsomme sykdommer, sier Rostrup.

LES OGSÅ: Når kjærligheten dreper

Slik rammer zika-viruset

Hva er zika?

  • En sykdom som er forårsaket av zika-viruset, som spres mellom mennesker primært gjennom myggarten aedes. Viruset ble oppdaget i Uganda i 1947, men det har ikke vært mange utbrudd hos mennesker før de siste månedene.

Hvordan spres det?

  • En mygg som stikker en smittet person, kan ta med seg smitten til neste person den stikker. Smitten også kan spres fra en gravid kvinne til barnet kvinnen bærer. Smitte gjennom blod og sæd er ikke bekreftet.

Hva er symptomene?

  • Kun en av fem som får viruset i seg, utvikler symptomer, og som regel er de milde: Feber, kløe, hodepine og røde, sviende øyne. Som som oftest går det over etter en uke, og det er ingen spesiell behandling som mot sykdommen.

Hvem kan det være skadelig for?

  • Først og fremst for fostrene hos gravide kvinner. Det er sjelden skadelig for andre. Men i Brasil har man sett en økning i tilfeller av Guillain – Barré-syndromet, som gir nevrologiske skader. Sammenhengen er ikke endelig bekreftet.

Hvilke land er utsatt?

  • Land som har varme strøk der aedes-myggen lever. Den finnes i hovedsakelig i Latin-Amerika, Asia og Afrika. Men den forekommer på alle kontinenter utenom Antarktis. I USA forekommer den blant annet i sørlige stater som Florida og Texas. Canada og Chile er de eneste landene i Nord- og Sør-Amerika som ikke har den. Myggen lever ikke i Nord-Europa.

Hvordan stanse spredningen?

  • Det mest effektive er å fjerne myggen som bærer viruset ved at man forsøker å angripe områder der den klekker, blant annet ved stillestående vann. Alle må også prøve å unngå å bli stukket av mygg, ved å bruke myggmidler, myggnett, klær som dekker kroppen og bruke airconditioning om mulig. Det finnes fortsatt ingen vaksine, men forskere prøver å utvikle det.

Bør du reise til de rammede landene?

  • Folkehelseinstituttet advarer gravide mot å reise til de rammede landene om man ikke må. For alle reisende er det viktig å beskytte seg mot mygg.

Kan folk i Norge bli smittet?

  • Både i Sverige og Danmark har det kommet personer med zikaviruset tilbake fra reiser i Latin-Amerika, det kan også skje med nordmenn. Men det er ingen grunn til å bekymre seg i Norge. I motsetning til ebolaviruset, som var ekstremt smittsomt fra menneske til menneske, smitter zika gjennom mygg, og Norge har ikke myggtypen som bærer viruset.

Kilder: Centers for Disease Control and Prevention, WHO, Folkehelseinstituttet, BBC

Mer fra Dagsavisen