Verden

Flere hundre mistet livet i kampene om Palmyra

Minst 182 syriske regjeringssoldater og 400 IS-opprørere har mistet livet i kampene om oldtidsbyen Palmyra, ifølge eksilgruppen SOHR.

Både generalen for det syriske militæret og eksilgruppen bekrefter søndag at regjeringsstyrkene har tatt tilbake kontrollen over den tidligere IS-kontrollerte oldtidsbyen Palmyra. Ifølge generalen har regjeringsstyrkene gjeninnført stabilitet og sikkerhet i byen.

Seieren over IS er Assads-regimets største enkeltseier siden Russland grep inn i krigen på Damaskus' side i september i fjor. Det er en symbolsk viktig seier, men også en strategisk viktig åpning for regjeringshæren østover – der IS kontrollerer brorparten av provinsene Deir al-Zor og Raqqa i Eufratdalen.

Les også: Eksperter: IS sliter etter drapet på toppleder

Tap for IS

– Dette er et stort tap for IS. Gruppen har gått fra å kontrollere 40 prosent av Syrias territorium til 30 prosent, sier leder for SOHR, Rami Abdulrahman.

Flere eksperter har advart om at motgangen som IS møter i Irak og Syria, kan føre til at ekstremistgruppen gjenopptar tidligere geriljataktikker og selvmordsbombing mot sivile mål.

– For hvert tilbakeslag mister gruppens ideologiske grunnlag troverdighet. Det er det som har gjort at de har vunnet tilhengere, nemlig at «ettersom vi vinner er gud med oss», sier Midtøsten-analytiker Per Jönsson ved Sveriges utenrikspolitiske institutt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Østover

De syriske regjeringssoldatene skal være i full gang med å detonere bomber og miner i byen.

De fleste IS-opprørerne har forlatt byen, men noen har nektet, ifølge SOHR. Sivilbefolkningen forlot byen for to uker siden.

SOHR, som overvåker krigshandlingene i Syria fra Storbritannia, opplyser at det fortsatt er skyting i de østlige delene av byen søndag morgen, men at hoveddelen av IS' opprørere har trukket seg ut østover, til byene Sukhnah, Raqqa og Deir al-Zor.

Det har i flere uker pågått harde kamper om den strategisk viktige byen som ble inntatt av ekstremistgruppa i mai 2015.

– Krigsforbrytelser

Fredag opplyste SOHR at opprørerne var drevet ut av festningen, det gamle citadellet vest for Palmyra. Det ble anslått da at syriske soldater og allierte militskrigere hadde tatt kontroll over en tredel av byen, inkludert deler av de berømte romerske ruinene.

TV-bilder filmet fra utkanten av Palmyra det siste døgnet viser at flere av byens strukturer og berømte søyleganger fortsatt står, men det er umulig å vurdere omfanget av skadene ut ifra avstandsbildene.

UNESCO har kalt IS' ødeleggelser av oldtidsruiner i Palmyra for en krigsforbrytelse. (NTB)

Mer fra Dagsavisen