Verden

Flere flykter til Europa og Vesten

REKORDPÅGANG: Pågangen av asylsøkere til Sør-Europa øker mest. Italia har 143 prosent flere asyl­søkere enn i fjor, viser nye tall fra UNHCR. Mens Sverige er rekordpopulært, er veksten i asylsøkere til Norge svak.

Denne uken har flyktningstrømmen fra Syria til Tyrkia nådd nye høyder etter at innbyggere i Syria må flykte fra tre trusler: Assads regjeringshær, Den islamske staten (IS) og den USA-ledede alliansens bombing av Raqqa.

I går morgen ble 345 flyktninger fra Syria reddet på sin ferd mot Europa nær Kypros i en fiskebåt, blant dem skal det ha vært gravide kvinner og 52 barn.

Nå viser nye tall fra Høykommisæren for flyktninger (UNHCR), som ble lagt fram på en pressekonferanse i Genève i går, at tallet på asylsøkere til industrialiserte land i Europa og Nord-Amerika kan bli det høyeste på 20 år. Fortsetter mønsteret, vil disse landene motta 700.000 asylsøknader bare i år. Ikke siden krisen i det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet, har asylstrømmen til Europa vært større, melder UNHCR.

Størst trykk i Sør-Europa

De fleste menneskene som kommer til Europa for beskyttelse, er fra Syria, Irak, Afghanistan, Eritrea, Serbia og Kosovo. Hit reiser de for beskyttelse:

* Landene i Sør-Europa øker pågangen fra asylsøkere med 73 prosent siden 2013. Italia har en vekst i antall asylsøknader på 143 prosent.

* Norden fortsetter å være et mål for mennesker som ønsker beskyttelse: det var 36 prosent flere asylsøknader i første halvdel av 2014 sammenlignet med 2013. Flesteparten av asylsøkerne ønsker asyl i Sverige, som med 28.500 asylsøknader hadde en økt pågång på 51 prosent siden i fjor.

* Norge har en forholdsvis svak vekst i antall asylsøkere, 6 prosent flere søkte asyl i Norge sammenlignet med første halvår av 2013.

* Seks land møter det største trykket: Tyskland, USA, Frankrike, Sverige, Tyrkia og Italia mottar flest asylsøknader - og disse utgjør 62 prosent av den totale asylstrømmen til vestlige land.

- Norge må tenke nytt

- Vi er inne i ei tid med økende konflikter, sa António Guterres, FNs høykommissær for flyktninger, da de ferske tallene ble lagt fram i Genève i går.

Høykommissæren uttalte at land verden over nå må forberede egen befolkning på at konflikter uten løsning vil lede stadig flere mennesker på flukt de kommende månedene og årene.

- Dessverre er det ikke garantert at ressursene og adgangen til asyl vil være tilgjengelig for disse menneskene, sa Guterres.

Mens Sverige sto for tre fjerdedeler av alle asylsøknader til Norden, er Norge, Danmark og Finland nå langt mindre populære blant mennesker på flukt. I Norge søkte 6 prosent flere asyl sammenlignet med samme periode i 2013, mens i Danmark og Finland var det en økning på 8 og 5 prosent.

Rolf A. Vestvik, leder for Eksterne relasjoner i Flyktninghjelpen, mener både Europa og Norge må tenke nytt.

- Asylsystemet i Italia er i ferd med å bryte sammen. Europa har sett på dette som en italiensk problem. Nå må kapasitetsspørsmålet løftes av hele Europa, sier Vestvik, og mener den norske regjeringens bistand til Syria må økes med en milliard og antallet syriske kvoteflyktninger økes til 3.000.

- Hele Europa preges av en mangel på politisk nytenkning, kreativitet og fellesskapstenkning for å løse kapasitetsproblemene, mener Vestvik.

Dette skjer i et Europa der OECD denne uka la fram en rapport som viser at den sosiale ulikheten øker.

- Enkelte land spør om de blir nødt til å lage A-og B-pakker av velferdstilbud for å kunne ta imot flere?

- Dette er en debatt som vi ikke vil avvise selv om vi ikke har noe klart ja eller nei-svar på dette spørsmålet, sier Vestvik.

Flere får Europa-ja

Én ting er å søke om å beskyttelse, noe annet er å få det. Ifølge ferske tall som Dagsavisen har hentet inn fra European Asylum Support Office (EAS0) og Eurostat, ble 45 prosent av asylsøknadene i Europa i forrige halvår innvilget beskyttelse. Dette tilsvarer en økning på 11 prosent sammenlignet med fjoråret, ifølge EAOS. Ser man på enkeltland (se faktaboks), havner Norge på en delt fjerdeplass med Sveits når det gjelder å gi flest mennesker humanitær beskyttelse, med en ja-prosent på 66 prosent. Sverige innvilger 79 prosent av asylsøknadene.

tone.magni.finstad.vestheim@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen