Verden

Flere døde i uvær i Italia og Frankrike

Redningsarbeidere leter etter savnede og hjelper flomrammede i grenseområdene mellom Italia og Frankrike. Minst sju er meldt døde i Italia etter uvær.

Kraftig regnvær og vind førte til flom og jordskred som rev med seg veier og hus, og flere landsbyer er isolert.

Det er italienske medier som melder om sju døde. Tidligere var det meldt om to døde Italia og én i Frankrike. Men søndag ble fem døde personer funnet på kysten i Liguria i Italia. Det antas at ofrene har blitt ført dit via flomstore elver.

Åtte mennesker er savnet i Frankrike.

Katastrofalt

Byer i den italienske regionen Piedmont er hardt rammet av flommen, og lokale myndigheter omtaler situasjonen som en katastrofe.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dessuten er innlandet i franske Provence sterkt berørt. I den franske landsbyen Breil-Sur-Roya like ved grensen til Italia ble hus begravd i gjørme, og biler lå veltet langs elvebredden. I Royadalen var om lag 1.000 brannmannskaper og helikoptre i gang søndag. De lette etter savnede og hjalp mennesker som har mistet husene sine eller som ikke kan komme seg hjem.

Også soldater er satt inn for å bistå, opplyser regjeringen.

60 centimeter regn

– Det vi gjennomgår, er ekstraordinært, sier prefekt Bernard Gonzalez i Alpes-Maritimes-regionen.

Han påpeker at det falt så mye som 600 millimeter regn i løpet av 24 timer i det hardest rammede områdene. Det deles ut mat og flys inn drikkevann til landsbyene som er avskåret fra omverdenen.

Frankrikes statsminister Jean Castex inspiserte området lørdag og frykter tallet på savnede kan øke. Gonzalez ber folk om å ikke miste håpet, selv om de ikke har hørt fra sine kjære. Han påpeker at telefon- og mobiltjenester er nede mange steder og at mange derfor ikke får meldt fra.

Ber om hjelp fra staten

I Italia rammer uværet regioner som fra før er hardt presset på grunn av koronapandemien. De uværsrammede regionene Piemonte og Liguria har gått glipp av flere hundre millioner i skatteinntekter. Regionene ber nasjonale myndigheter gripe inn.

– Hvis staten ikke griper inn, kommer vi ikke til å komme gjennom det, sier president Alberto Cirio i Piemonte til avisen La Stampa.

Men i den berømte kanalbyen Venezia kunne folk puste lettet ut. Et nytt flomvern besto sin første store test og hindret oversvømmelser.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen