SKIFTE: Malcolm Turnbulls nye regjering skal være klar om kort tid, etter at han denne uka ble tatt i ed som statsminister. FOTO: LUKAS COCH/NTB SCANPIX

Fjerdemann ut

Malcolm Turnbull skal få fart på økonomien og blir møtt med forventninger om en mer ambisiøs klimapolitikk.

 

PROFILEN

Hvem: Malcolm Turnbull

Hva: Australias nye statsminister

Malcolm Turnbull ventes å presentere sin nye regjering mandag, etter at han denne uka tok over som partileder for Det liberale partiet og som statsminister for Australia. Partiet hans hadde da stemt ut leder og statsminister Tony Abbott, bare to år etter at Abbott ble statsminister. Turnbull er dermed den fjerde statsministeren i Australia siden 2013.

Bedre for klima?

Å få økonomien på rett kjøl er hovedprioritet for Malcolm Turnbull. Han anses for øvrig som en del av «venstrefløyen» i det konservative liberale partiet. Både klimaaktivister og forkjempere for homofilt ekteskap har satt sin lit til den nye statsministeren, mens Turnbulls holdninger på nettopp disse feltene er noe av det den konservative høyresiden i partiet ikke liker.

Forgjengeren Abbott var regnet som en klimasinke internasjonalt – han fjernet CO2-avgiften i Australia, og tidligere uttalelser om at han ikke trodde på menneskeskapte klimaendringer har heftet ved ham.

Klimaaktiviteter og forskere har denne uka sagt det er grunn til å tro at Turnbull vil ha en annen klimaprofil – men mest fordi det er økonomisk nødvendig. Blant annet går gruvenæringen dårlig for tida i Australia, og en del av den er kullutvinning.

Turnbull har talt imot partiets linje når det gjelder spørsmålet om ekteskap mellom likekjønnede, som han er for. Australia skal holde en folkeavstemning om dette etter valget neste år, bekreftet Turnbull denne uka.

LES OGSÅ: Vil stanse ekstremistene

Syria-flyktninger

Turnbull tar over i en tid der flyktningkrisen merkes også i Australia. Australias regjering sa nylig at landet vil ta imot 12.000 flyktninger fra Syria, og Turnbull har allerede vært i møter for å forberede hvordan landet skal ta imot flyktningene, som ventes å komme innen få uker.

Asylpolitikken for øvrig er et omstridt tema i Australia, som holder asylsøkere på mottak i stillehavslandet Nauru i stedet for på australsk jord. Opposisjonspartiet De Grønne har benyttet statsministerskiftet til å be om at Turnbull fjerner barn fra et omstridt mottak på Nauru.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Godt likt

Turnbull er advokat, tidligere forretningsmann og mangemillionær som bor i Sydneys velstående nabolag. Han var leder av det liberale partiet fra 2008-2009, men tapte siden kampen om lederjobben til nettopp Tony Abbott, som nå er gått av. Målinger rundt personlig rating viser at han stort sett er godt likt blant velgerne.

– Malcolm Turnbull er en mye større trussel overfor lederen av opposisjonen enn Tony Abbott var, sa Peter Chen ved Universitetet i Sydney til Reuters tidligere denne uka. Dramatiske skifter er ikke ukjent i Australia, som har sett flere politiske utkastelser de siste årene. Ingen statsministere det siste tiåret har klart å sitte perioden ut. I det andre store partiet, Labor, ble først leder Kevin Rudd kastet ut etter at partifelle Julia Gillard utfordret ham. Senere svarte han med samme mynt, og Gillard ble kastet.

LES OGSÅ: Syr igjen leppene i protest