Fire dagers arbeidsuke økte produktiviteten med 40 prosent

Microsoft Japan utførte et eksperiment med arbeidstid i sommer, resultatene snakker for seg selv.

I august ga Microsoft Japan medarbeidere muligheten til å ta fredager betalt fri, melder Business Insider. Resultatet fra eksperimentet viser både positive tall for trivsel og produktivitet. Sistnevnte økte med hele 40 prosent. 

Arbeidslivet i Japan er kjent for å være preget av strenge sosiale normer og mye overtidsarbeid. Begrepet «Karoshi», eller «død av overbeid» blitt en medisinsk diagnose som fører til erstatning. Fenomenet og den økende diskusjonen rundt arbeidsforhold i Japan har tidligere vært omtalt i Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter

Ifølge Business Insider førte implementeringen av fire dagers arbeidsuke også med seg en rekke andre konsekvenser, noen av disse var også gunstige for miljøet. Blant annet ble papirutskrifter redusert med 25 prosent, og bruken av elektrisitet falt med 23 prosent. 

Debatt i Norge

I Norge har det tidligere vært debatt om fire dagers arbeidsuke. I september 2018 uttalte leder av Fagforbundet, Mette Nord, seg positivt til muligheten for redusert arbeidstid også i Norge:

– 400.000 personer står i dag utenfor arbeidslivet med ulike helseplager. Derfor vil en redusert arbeidstid, det være seg en sekstimersdag eller en fire dagers jobbuke, frigjøre tid til kompetanseheving og sørge for at flere får jobb og kan stå lenger i arbeid, sa Nord den gang.