Dalai Lama snakket til folk fra balkongen på Grand Hotell i Oslo under en velkomstmarkering onsdag formiddag. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Fikk varm mottakelse

NORGESBESØK: Mens det offisielle Norge ikke vil treffe Dalai Lama, møtte den tibetanske munken varm og øredøvende jubel da han viste seg på Grand Hotels balkong onsdag formiddag.

Han hilste de rundt tusen fremmøtte med sin vante gest, samlede hender løftet foran et bredt smil, og applausen fra de rundt 1.000 frammøtte på Eidsvolls plass overdøvet effektivt slagordene fra de få demonstrantene som ikke var på plassen for å juble.

Hilste motdemonstranter

Han høstet enda mer jubel da han benyttet anledningen til å hilse velkommen til motdemonstrantene, som mener Dalai Lama bryter menneskerettighetene ettersom han har forbudt den internasjonale Shugden-bevegelsen, en buddhistisk gruppering som han selv tidligere var medlem av.

– Jeg er en tilhenger av demokratiet. Jeg ønsker dem velkommen, for alle må få lov til å uttrykke seg, sa tibetanernes åndelige leder om demonstrasjonen utenfor hotellet.

Vil ikke være til bry

Dalai Lama understreket i en tale fra balkongen på hotellet at hans besøk i Norge ikke er politisk, og at det derfor ikke er noe problem at han ikke får treffe noen i den norske regjeringen. Dette er et budskap han har gjentatt en rekke ganger den siste tiden, også da han landet på Gardermoen onsdag formiddag.

– Det viktigste målet er menneskelige verdier: å bringe indre fred til verdens sju milliarder mennesker. Vi er sosiale dyr, og vi trenger menneskelige verdier, sa den aldrende buddhistmunken.

– Nummer to er at jeg er buddhistmunk. Religiøs harmoni er essensielt. Jeg bringer et budskap om kjærlighet, medfølelse, toleranse og tilgivelse.

Han gjentok også at han ikke ønsker å være til bry for myndighetene der han kommer på besøk. Og om den opphetede debatten i forkant av norgesbesøket hadde han følgende knappe, men humørfylte kommentar:

– Det er deres anliggende.

– Fredelig nasjonalisme

Selv om regjeringen ikke vil møte Dalai Lama, skal han møte en rekke andre politikere, blant annet stortingsrepresentanter og ledere i ungdomspartiene. Flere kjente politikere var også på Eidsvolls plass foran Stortinget for å hilse ham velkommen.

– Dalai Lama har abdisert som politisk leder, men er fortsatt tibetanernes åndelige og kulturelle leder, sa Kjell Magne Bondevik i en appell. Han viste til begrunnelsen for at Dalai Lama fikk Nobels fredspris for 25 år siden, blant annet den langvarige, men fredelige kampen for Tibet.

– I en tid der vi ser ekstrem nasjonalisme blomstre opp, står Dalai Lama for en fredelig nasjonalisme, fortsatte Bondevik før han overlot podiet til SVs Bård Vegar Solhjell, som hadde følgende oppfordring til de fremmøtte:

– Om ikke alle vil vise Dalai Lama den verdigheten å møte ham, så la oss vise ekstra mye varme.

Rolig

Ifølge Oslo-politiet er det ikke meldt om noen episoder i forbindelse med besøket ennå. Store politistyrker – inkludert antiterrorpolitiet – er utplassert i hovedstaden under Dalai Lamas besøk, men dette skal ikke gå ut over den vanlige operasjonskapasiteten, opplyser Oslo politidistrikt til NTB.

Norges Fredsråd, som arrangerte velkomsten utenfor Grand Hotel, anslo at rundt tusen personer møtte opp i det sure maiværet i hovedstaden.

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har iverksatt sikkerhetstiltak i forbindelse med besøket, som avsluttes fredag når Tibets åndelige leder drar videre til Nederland. (NTB)

 

 

Protesterte mot «falsk Dalai Lama»

– Folk i Norge ville ikke hilst Dalai Lama velkommen om de forsto hans natur og handlinger, mener Rachael Jeffrey fra Shugden-samfunnet.

Gunnhild H. Bjerve

Noen titalls tilhengere av denne trosretningen sto på Karl Johans gate da Dalai Lama ankom Grand Hotel onsdag. Politiet hadde gitt dem en egen plass på andre siden av gata for velkomstdemonstrasjonen utenfor Stortinget.

«Slutt å lyve, falske Dalai Lama», messet de.

– Selv om han snakker om medlidenhet og dialog og menneskerettigheter, praktiserer han det ikke. Han har nektet å ha dialog med oss i 18 år, sier Rachael Jeffrey, pressekontakt for The International Shugden Community.

Samfunnet tilber en tibetansk guddom eller ånd kalt Shugden Dorje, noe Dalai Lama også har gjort. Men senere har han tatt avstand fra retningen.

– Oppmuntrer til vold

Jeffery anklager Dalai Lama for å forfølge hennes trosfeller og hevder at eksilregjeringen i Dharamsala har kriminalisert trosretningen.

– Men Dalai Lama er ikke en del av regjeringen?

– Teknisk sett er han ikke en del av regjeringen lenger, men han har en utrolig stor innflytelse, og det er hans handlinger og ord som har gjort dette, og han kan stoppe det, sier hun.

– I stedet sier han ting som oppmuntrer til vold og hat, sier hun.

Hun hevder familier og samfunn blir splittet på grunn av striden og Dalai Lamas håndtering av den.

– Betaler selv

Hun anslår at mellom 200 og 300 Shugden-tilhengere fra flere land er kommet til Oslo for å demonstrere mot den ellers så avholdte tibetanske lederen. Mange av dem er britiske, men Jeffrey sier hun har tatt fly fra USA, hvor hun bor.

– Jeg er et vanlig menneske, jeg betalte billetten av min egen lommebok. Ingen av oss er sponset av kineserne, det er en latterlig påstand, sier hun, og bringer dermed på bane en av anklagene som er kommet mot trossamfunnet.

Hun hevder bevegelsen ikke mottar penger fra andre enn medlemmene selv.

Kina?

En av eksiltibetanerne som hadde kommet for å ønske Dalai Lama velkommen, er av en annen oppfatning.

– Hvor får de pengene fra. Det syns jeg dere journalister skal skrive om, sier Sonan Topgyal. Han tar kontakt med NTB like utenfor inngangen til Grand Hotel bare for å stille spørsmålet.

– De reiser rundt i hele verden og demonstrerer. Hvem betaler for billettene? Jeg er en vanlig mann, jeg har ikke råd til å reise rundt på den måten, sier han.

Han antyder at Kina kan stå bak, at hensikten er å splitte tibetanerne, og han får støtte av flere andre velkomstdemonstranter.

Shugden-samfunnet planlegger demonstrasjoner mot Dalai Lama alle steder han besøker under oppholdet i Oslo de neste dagene. (NTB)