Verden

Fester blikket 
mot 2016

PRESIDENTVALGET: Når Hillary Clinton slipper sin nye bok denne uka, minner lanseringsturen mer om starten på en valgkamp enn en bokturné.

NEW YORK (Dagsavisen): «Kommer jeg til å stille som presidentkandidat i 2016? Svaret er at jeg ikke har bestemt meg ennå», skriver Hillary Clinton i sin bok «Hard Choices» (Vanskelige valg), som kommer ut i USA i dag.

Stadig færre tror på Hillary Clintons ubesluttsomhet. Den voldsomme boklanseringen er ikke helt ulik starten på en amerikansk valgkamp. I tillegg til det første arrangementet i en bokhandel i sentrum av Manhattan i dag, skal Clinton i løpet av de neste tre ukene gi en rekke taler i elleve forskjellige byer, og delta på et klassisk amerikansk folkemøte i Washington DC.

I går kveld sendte TV-kanalen ABC et timelangt TV-intervju med Clinton og den kjente journalisten Diane Sawyer, som det første av flere lengre intervjuer i forbindelse med boklanseringen.

Det er duket for Clinton i alle kanaler.

Klar favoritt

Den tidligere utenriksministeren og førstedamen er storfavoritt til å representere demokratene i presidentvalget i 2016. Denne ukas boklansering fjerner enhver tvil om hvorvidt hun vil forsøke å bli USAs første kvinnelige president, ifølge et uvanlig unisont amerikansk kommentatorkorps.

Det er flere grunner til den brede enigheten.

* At boka nesten ikke har noen nyheter tyder på at det handler mer om å selge navnet Hillary Clinton enn noe annet.

* Den politiske gruppen «Ready for Hillary» har allerede samlet inn store pengesummer og vervet viktige demokrater.

* Viktige strateger har hatt møter med Hillary Clintons næreste rådgivere.

* Seriøse og tunge aktører stiller seg bak henne.

Lunken mottakelse

Den viktigste uttalte tilhengeren av Clinton i 2016 er senator Timothy M. Kaine, som var blant de første til å støtte daværende kandidat Barack Obama i 2008. I en ny meningsmåling utført for the Washington Post og ABC, sier 59 prosent at Clinton gjorde en god jobb som USAs utenriksminister, og 67 prosent mener hun er en sterk leder. Clinton ligger også milevis foran andre mulige kandidater for 2016. 69 prosent av demokrater sier de støtter Clinton, mens bare 12 prosent gir sin støtte til nåværende visepresident Joe Biden.

Hun er langt mer profilert i mediene enn noen annen kandidat, og boka «Hard Choices» bidrar til enda større medieeksponering, til tross for lunkne mottakelser fra kritikerne.

Politicos veteranjournalist Mike Allen kaller boka nyhetsfattig og sier han snorket seg gjennom boka «som er skrevet så forsiktig for ikke å fornærme noen at det forsterker inntrykket av at politikk gjennomsyrer alle deler av hennes liv».

«Dette er en bok veldig tydelig skrevet av noen som vil holde alle politiske muligheter åpne», skriver anmelder Michiko Kakutani i bokbilaget til The New York Times.

Angrer Irak

Det er likevel noen opplysninger trekkes fram. Hillary Clinton skriver blant annet at hun tok feil da hun stemte for invasjonen av Irak i 2002.

- Jeg var ikke alene om å ta feil, men like fullt tok jeg feil. Enkelt og greit, skriver Clinton, som medgir at hun burde innrømmet feilen tidligere.

Clinton skriver også om USAs strategi i Syria, og at hun selv argumenterte for at Obama burde bevæpne de syriske opprørsstyrkene tidlig, noe presidenten valgte ikke å gjøre. Clinton har rukket å få med detaljer om den mye omtalte fangeutvekslingsavtalen USAs president Barack Obama nylig gjorde med Taliban, der krigsfangen Bowe Bergdahl ble byttet mot fem talibanere fra fangeleiren Guantánamo. Obama har fått kritikk for utvekslingen, blant annet fordi Bergdahl skal ha desertert før han ble tatt til fange. Clinton forsvarer Bergdahl, men skriver at hun forutså noe av kritikken, og sa at det «å åpne forhandlingsdøren til Taliban vil være vanskelig å svelge etter så mange år med krig.»

At hun så tydelig forsøker å distansere seg fra Barack Obamas valg i utenrikspolitikken, gir styrke til spekuleringene om at hun vil forsøke seg som presidentkandidat i 2016.

Selv gjør hun lite for å stoppe spekulasjonene, og avslutter boka med følgende setning: «Tiden for nok et vanskelig valg vil komme snart nok».

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen