Feilkoding ga feil valgresultat i Sverige

Feilkoding førte til at Sverigedemokraterna først ble gitt ett mandat for lite under valget i Sverige. Jævlig ubehagelig, sier valgfunksjonæren bak tabben.

 

Aftonbladet har snakket med valgfunksjonæren i en valgkrets i Västra Götaland, som forteller hvordan feilen oppsto.

Funksjonæren ringte først inn det foreløpige resultatet for riksdagsvalget til Valmyndigheten, deretter for kommunevalget og til sist for landstingsvalget. De kodes henholdsvis med en R, en K og en L.

– I Västra Götaland snakker vi jo ikke om landsting, men om region, som i regionfullmektig, sier valgfunksjonæren, som dermed hadde kodet landstingsresultatet med en R i stedet for en L. Dermed ble det først rapporterte resultatet for riksdagsvalget overskrevet.

– Det var sent på kvelden og jeg tok feil, sier funksjonæren.

Feilen resulterte i at Sverigedemokraterna på landsbasis fikk ett mandat for lite, mens Centerpartiet fikk ett for mye.

– Jævlig ubehagelig at det ble slik, sier valgfunksjonæren som ringte inn resultatet.

Feilen ble oppdaget under den ordinære kontrolltellingen av stemmesedler og resulterte i at den borgerlige blokken mistet ett mandat.

De rødgrønne partiene gikk derfor seirende ut av søndagens valg med 144 representanter i Riksdagen, mens de borgerlige partiene i Alliansen fikk 142.

Ytre høyre-partiet Sverigedemokraterna, som ingen av de to blokkene vil samarbeide med, fikk 63 mandater.

Valgresultatet er foreløpig, det endelige resultatet presenteres først fredag. Tellingen av rundt 200.000 forhånds- og utenlandsstemmer skal være fullført onsdag. (NTB)