– Mangel på politisk mot hindrer en løsning på krisen der USA står i fare for å rase utfor det såkalte budsjettstupet, sier den republikanske senatoren Bob Corker. FOTO: JOSHUA ROBERTS/REUTERS/NTB SCANPIX

– Feighet hindrer budsjettløsning

Politisk feighet hindrer en løsning på budsjettstriden i USA, hevder senator.

WASHINGTON: Frykten for at landet skal rase utfor stupet ved nyttår blir stadig sterkere. President Barack Obama og fire ledende kongresspolitikere skulle fredag forsøke å skape framgang i forhandlingene om budsjettstupet. Søndag er republikanske folkevalgte kalt sammen til ekstraordinært møte om saken, skriver New York Times.

– Når det ikke er funnet noen løsning, tyder det på en enorm mangel på mot her i Washington. Folk på alle plan er redde for å snakke om problemene som må løses, sier den republikanske senatoren Bob Corker ifølge avisen.

 

Innkalt

Lederne for Demokratene i Senatet og Representantenes hus, Harry Reid og Nancy Pelosi, var innkalt til møtet klokken 21 norsk tid fredag. Innkalt var også Republikanernes ledere i de to kongresskamrene, Mitch McConnell og John Boehner.

Men en skeptisk Bob Corker sier han ikke har følelsen av at noe konstruktivt vil komme ut av dette møtet.

– Det virker mer som en slags skuebrød enn som noe annet, framholder senatoren.

Blir ikke partiene i Kongressen enige, kan USA ramle utfor det såkalte budsjettstupet ved nyttår. Stupet innebærer en rekke automatiske budsjettkutt og skatteøkninger som kan få dramatiske følger for landets økonomi.

 

Møte

Både president Obama og de amerikanske senatorene kom tilbake til Washington torsdag etter en kort juleferie. Medlemmene av Representantenes hus skal søndag begynne på et ekstraordinært møte som vil kunne vare helt til 2. januar.

– Både på demokratisk og republikansk side vokser frykten for at de ikke vil kunne avverge skatteøkningene og utgiftskuttene som kalles budsjettstupet. Faren for dette går både forbrukere og investorer på nervene, skriver finansavisen Wall Street Journal.

Hvis politikerne ikke greier å finne en løsning i siste liten, kan USAs økonomi i verste fall bli rammet av nye nedgangstider. Det snakkes åpent om fare for resesjon, med fall i den samlede produksjonen av varer og tjenester i flere kvartaler på rad.