Favoritt til å bli ny Labour-leder

Kampen om å bli ny leder i Labour tilspisser seg, og Keir Starmer er favoritten til å ta over etter Jeremy Corbyn.

Det anses som et skjebnevalg når Labour de neste ukene skal velge hvem som skal lede partiet framover. Etter det dårligste valgresultatet siden 1935 står det om partiets framtid. 

Kandidatene i en lederdebatt på BBC denne uka. Foto: NTB scanpix

Fredag er fristen for å skaffe seg nok nominasjoner til å bli med i den siste og avgjørende runden av ledervalget.

Tre kandidater har sikret seg plass:  Keir Starmer, Rebecca Long-Bailey og Lisa Nandy. Den fjerde, Emily Thornberry, må innen fredag skaffe seg nok nominasjoner – fra minst 33 av partiets lokallag – for å få være med.

Favoritt

Både målinger og bookmakere plasserer Keir Starmer som favoritt foran lederracet, som pågår med stemmegivning mellom 21. februar og 2. april. Vinneren blir annonsert 4. april. En YouGov-måling fra januar blant Labour-medlemmer viste at Starmer hadde 63 prosent oppslutning, fulgt av Rebecca Long-Bailey med 37 prosent. Men dette var kun en måling blant partimedlemmene. Også registrerte tilhengere som har betalt, og tilknyttede organisasjoner, kan stemme i lederkampen.

Disse kjemper om å bli Labour-leder:

Keir Starmer (57)

Foto: NTB scanpix

Favoritten blant partiets medlemmer, som er en av gruppene som er med på å velge leder. Har også fått støtte av flere tilknyttede organisasjoner, blant annet landet største fagforening, Unison.

Starmer har bakgrunn som advokat, og ble  i 2014 utnevnt til ridder for sitt arbeid innen lov og rett, derfor har han nå tittelen «sir». Starmer ble et kjent fjes i britisk politikk særlig det siste året, da han ble en frontfigur i partiet for dem som presset på for en ny folkeavstemning om EU – noe som også til slutt ble et valgløfte for partiet.

Blir ansett som en sentrumskandidat, men har likevel etter valget lagt vekt på at han støtter venstrepolitikken under Corbyn og ønsker å videreføre den. Han mener partiet må gjenoppbygges raskt for å gjenreise tilliten blant velgerne. At han er mann og representant fra London kan trekke ned dersom man ønsker å satse på en kvinne eller en person som kan trekke flere fra tradisjonelle Labour-områder i andre deler av landet.

Rebecca Long-Bailey (40)

Omtales som «Corbyn» med et nytt ansikt, fordi hun har stått svært nær Jeremy Corbyn, og har særlig støtte i venstrefløyen i partiet, som støttet Corbyn. I et intervju sa hun at hun ville gi Jerermy Corbyn «10 av 10» poeng for hans jobb som leder. Dette har vakt oppsikt, siden mange mener Corbyn var en del av Labours problem i valget.

Har fått støtte fra grasrot-organisasjonen Momentum på venstresiden. Et klart flertall av Momentum-medlemmene støtter henne som ny leder, ifølge YouGov-målingen. Hun har også støtte fra flere organisasjoner, blant annet fagforeningen Unite.

Har fremstilt seg selv som en leder som man kan stole på at har en sosialistisk agenda. «Jeg er ikke bare enig med politikken, jeg har brukt de siste fire årene på å lage den», skrev hun da hun meldte seg. Vil derfor fri til dem som støttet partiets radikale program før valget, men risikerer å støte fra seg dem har kritisert programmet.

Kommer fra arbeiderklassestrøk ved Manchester, noe som kan telle positivt.

Lisa Nandy (40)

Er kandidaten som har et klart mål og plan for å gjenvinne støtten i mindre byer rundt omkring i landet, der partiet mistet mange til De konservative sist valg. Selv klarte hun å holde på sin krets, Wigan, i valget, en krets som stemte for brexit. «Uten det som en gang var vårt kjerneområde vil vi aldri vinne makten i Westminster slik at vi kan bygge landet vi ønsker å være», mener Nandy. Hun har brukt mye tid på å snakke om hvor viktig småbyene er for Labour. 

Hun var imot en ny folkeavstemning og stemte for Boris Johnsons brexitavtale i oktober, selv om hun stemte for å bli i EU i 2016. Har studert politikk.

Emily Thornberry (59)

Har bred erfaring og er et kjent fjes i britisk politikk. Var stand-in for Corbyn i spørretimen i Underhuset. I likhet med Keir Starmer var hun sentral i kampen for en ny EU-folkeavstemning, og var sterkt pro-EU. Hun mener Labour i valgkampen lovet altfor mye uten å ha økonomisk troverdighet for inndekningen. Mener Jeremy Corbyn fikk dårlige råd av rådgiverne, blant annet når det gjaldt antisemittisme i partiet, som har vært en svært ødeleggende sak for Labour.

Også Thornberry representerer en London-krets, noe som kan trekke ned dersom man ser etter noen utenfor hovedstaden. Thornberry har bakgrunn som advokat.

 

Slik velges lederen:

  • Innen 13. januar måtte Labours 230 representanter i parlamentet og 10 representanter i EU-parlamentet formelt erklære hvem de stiller seg bak. Kandidatene trengte minst 22 representanter bak seg (minst ti prosent av totalen) for å komme videre til neste fase.
  • Fem personer sto igjen, men Jess Phillips trakk seg i januar. De gjenstående fire trenger å bli nominert av minst fem prosent av lokallagene eller en viss andel av grupperinger tilknyttet Labour, som fagforeninger, innen 14. februar.
  • De som har nok slike nominasjoner kommer på listen over kandidaten det skal stemmes over. De som kan stemme er partimedlemmer, registerte tilhengere og tilknyttede.
  • Selve stemmeprosessen pågår fra 21. februar til 2. april gjennom posten. De som stemmer rangerer kandidatene i en prioritert rekkefølge.
  • Vinneren blir annonsert 4. april.

(Kilde: BBC, The Guardian, Wikipedia)